Hlavní obsah

Jarolím se chce se Sienou v italské lize co nejdříve zachránit

SIENA

Se skromnými cíly vstoupí o víkendu do své první sezóny v italské fotbalové lize český záložník Lukáš Jarolím. Letní posila Sieny se chce v novém dresu především zabydlet v základní sestavě a co nejdříve se vyhnout sestupovým starostem, které celek z Apeninského poloostrova v minulých sezónách provázely až do samého konce soutěže.

Článek

Siena se na jaře udržela v nejvyšší soutěži až díky výhře v posledním kole, čehož se chce na prahu nového ročníku vyvarovat. "Jednoznačným cílem je, abychom se co nejdříve zachránili a měli klid. Předminulou sezónu hrála Siena taky až do konce o sestup a tomu se teď chceme vyhnout," řekl v telefonickém rozhovoru Jarolím.

Jednatřicetiletý středopolař se chystá po francouzském Sedanu a německém Fürthu na svoji další zahraniční štaci a cíle má jasné - co nejčastěji se dostat na hřiště. "V prvním zápase pro mě není až tak rozhodující, zda budu, nebo nebudu v základu. Důležité je, abych odehrál v sezoně co nejvíc zápasů," uvedl starší z bratrské dvojice Jarolímů.

Šance, že v neděli proti Sampdorii Janov vyběhne v zahajovací jedenáctce, vidí otevřené. "Kdybych měl odhadovat, je to padesát na padesát. Na trénincích se to hodně mění, přišlo devět deset nových hráčů. Můj post je kvalitně zdvojený," pokračoval Jarolím.

Hlavně dobře vstoupit do sezóny

Do Sieny přišlo hodně cizinců, a tak prý bude týmu trvat, než se sehraje. "Přitom los máme opravdu těžký. Všechno se to bude odvíjet od domácího zápasu se Sampdorií, který musíme zvládnout. Pak totiž jedeme na AS Řím a to je prostě jeden z nejtěžších soupeřů," uvažoval Jarolím, jemuž by mohla pomoci i vydařená příprava. "Dal jsem jeden gól, na dva další přihrál. V tomhle směru je to dobré," pochvaloval si bývalý slávista.

Musí si ale zvykat na odlišný herní styl, Siena totiž hraje systémem 4-3-3. "Pořád ale hraju ve středu zálohy, musím se sehrát s novými spoluhráči," prohlásil Jarolím.

V přípravných duelech sice jeho nový zaměstnavatel vesměs vyhrával, ale s kvalitnějším soupeřem se nepoměřil. "Nechci proto hodnotit, kam až můžeme dojít. Doposud jsme nehráli s ligovým mužstvem a uvidíme, jestli nám ta konfrontace s kvalitnějšími týmy pak nakonec nebude chybět," přemítal český záložník.

S Ujfalušim zajde na večeři

Za hlavní favority Serie A považuje tradičně milánské týmy. "Vrátil se navíc Juventus, kterému bych to letos přál. Jediní z korupční aféry sestoupili a hned další rok se dokázali vrátit zpět," uvedl Jarolím, jemuž nedávné dny zpříjemnilo setkání s Tomášem Ujfalušim. "Náhodou jsem ho potkal ve Florencii. Domluvili jsme se, že až přijede z reprezentace, tak zajdeme na večeři," vylíčil.

V Sieně, která leží severně od Říma, se už stihl adaptovat. "Je to spíš takové turistické místo. Fotbalem tu lidé žijí asi nejméně ze všech italských měst. Prim hraje basket, místní tým vyhrál ligu. Je to asi dáno tou historií a výsledky. Fotbalový klub hrál vlastně vždy o sestup," poznamenal Jarolím, který prý využívá znalosti francouzštiny.

"Je to docela podobné, takže nemám problém a slušně se už dorozumím. Strava mi taky vyhovuje, jen bych si potřeboval najít ubytování. Zatím bydlím na hotelu," uvedl Jarolím. Jelikož přípravu zahájil až 11. července, stihl si letos o prázdninách pořádně odpočinout. "Byla to snad moje nejdelší dovolená. Teď už se ale těším, až to začne. Příprava byla dlouhá a náročná, je tu pořád vedro, což tělo hůř snáší. Konečně nás čeká zápas," dodal Jarolím.

Reklama

Související témata: