Hlavní obsah

Brankáře Petra v Parmě zaskočil úplně jiný styl chytání

JEREVAN

V italské Parmě působí fotbalový brankář Radek Petr už měsíc, přesto na svém prvním zahraničním angažmá dál často nestačí vycházet z údivu. Jeden z hrdinů stříbrné dvacítky z nedávného světového šampionátu v Kanadě si postupně zvyká na odloučení od domova i jiný životní styl, ale úplně největší změnu pro něj znamená vstřebávání zákonitostí italské brankářské školy.

Článek

Petr nijak netají, že jej v Parmě mnoho věcí zaskočilo. "Je to tam o dost těžší, než jsem si původně myslel. Když jsem do Itálie přicházel, tak jsem takovou změnu určitě nečekal. Chytání je tam ale úplně o ničem jiném než v Čechách," popisoval v rozhovoru s ČTK Petr, který se s reprezentačním výběrem do jednadvaceti let v arménském Jerevanu chystá na sobotní úvodní zápas evropské kvalifikace.

"Jsem mezi klukama strašně rád. Zase můžeme dělat kravinky, vzpomínat na Kanadu a také vím, čemu se kluci smějí," narážel Petr s úsměvem na skutečnost, že z konverzace svých nových spoluhráčů v Parmě zatím mnoho nepochytí.

Musel měnit styl

Odchovanec krnovského fotbalu, který zástupce Parmy okouzlil během stříbrné cesty českých mladíků světovým šampionátem v Kanadě, prý musel svůj léta pěstovaný styl částečně obměnit.

"Třeba technika chytání je v Itálii úplně odlišná. Takže se musím hodně učit a mám co dohánět. Bude to chtít velkou trpělivost a proto jsem rád, když mě trenéři nebo další brankáři pochválí aspoň za malý pokrok," poznamenal Petr, který do Parmy v létě přestoupil z ostravského Baníku. "Ale když mi kluci něco vysvětlují, tak to zabere docela dost času, protože v italštině ještě samozřejmě mám velké rezervy. Takže vysvětlování je u mě docela na dlouho, proto se hodně snažím, abych se zlepšil v řeči," dodal s úsměvem dvacetiletý brankář.

Radí mu kapitán Bucci

Talentovaný gólman se v tradičním italském klubu pere s konkurencí tří rivalů, momentálně mu v hierarchii brankářů patří post trojky a úvodní zápasy italské ligy tak zatím sledoval jen v civilu z lavičky. Neotřesitelnou pozici má hlavně Luigi Bucci, osmatřicetiletý veterán a kapitán mužstva, který by Petrovi pomalu mohl být otcem.

"Ale on je to skvělý brankář i člověk. Radí a pomáhá mi jak může a je vidět že ocení, když se snažím. Od něj se můžu hodně naučit, i ty tréninky mně dají moc," věřil Petr, který si uvědomuje, že pro Parmu je hlavně investicí do budoucna. "Ale o šanci se chci určitě poprat," upozornil Petr, jenž se bude v zápasovém rytmu udržovat v zápasech juniorského týmu, takzvané "Primaveře".

Parmští mladíci se budou poměřovat se svými konkurenty z dalších týmů Serie A a do mistrovských utkání vstoupí během září. "Hrát bychom měli o sobotách, takže v neděli bych měl normálně s áčkem jezdit i na první ligu. Hlavní bude, abych měl zápasovou zátěž," vysvětloval Petr.

Piluje italštinu

Jeho kariéra má v posledních měsících překotný vývoj. Ještě na jaře chytal až třetí nejvyšší soutěž v Mutěnicích, pak zazářil na mistrovství světa v Kanadě a vzápětí se stěhoval na atraktivní angažmá do Itálie.

Na Apeninském poloostrově se prý pomalu rozkoukává. "Jsem tam sice krátce, ale první dojmy jsou hodně pozitivní, město je krásné a už se v něm i trochu vyznám. A brzy bych měl dostat i nějaký byt, zatím bydlím v klubovém komplexu," vyprávěl Petr. "Realitky totiž teď v Parmě měly dovolené, takže se nic moc sehnat nedalo. Ale rychle by to snad mělo být vyřízené a aspoň za mnou budou moci přijet naši s bráchou. Rodina mi v Itálii chybí ze všeho nejvíc. Ale šel jsem za snem, tak jsem něco musel obětovat," vysvětloval Petr.

Pomalu začíná pronikat i do tajů italštiny, za svojí osobní učitelkou dochází na pravidelné lekce a cítí, že dělá pokroky. "Už se do toho pomalu dostávám, nedávno jsem si už sám zjistil, kdy máme další den trénink," smál se Petr. "A v restauraci si už objednám i jídlo. Není to pořád dokola pizza jako na začátku. Až zvládnu jazyk, všechno to tam bude mnohem lepší," věřil Petr.

Reklama

Související témata: