Hlavní obsah

Mazuch ve Fiorentině překračuje vlastní plán

Když v létě přicházel Ondřej Mazuch po povedeném mistrovství světa dvacítek z Brna do věhlasné Fiorentiny, podle sebe i nového zaměstnavatele měl rok na rozkoukání v novém prostředí a nečekal, že by se hned uchytil v prvním týmu vedle krajana Tomáše Ujfalušiho. Po necelých třech měsících je všechno jinak: Mazuch před posledním zápasem s Udine už figuroval v užší nominaci, i když se nakonec na lavičku náhradníků nedostal. Nezahořkl, spíš vnímá signál, že s ním v italském klubu počítají.

Článek

"Lavičce jsem byl nejblíž za dobu, co tam jsem. Zranilo se totiž hodně obránců včetně Ujfiho (Ujfalušiho) a měl jsem signály, že by to mohlo vyjít. Volal jsem i domů a trošku jsem se chtěl pochlubit, ale nakonec to nevyšlo," popisoval Mazuch v rozhovoru s ČTK a deníkem Sport v Nymburku, kde se s reprezentací do jednadvaceti let chystal na sobotní důležitý zápas s Tureckem.

Mazuch však nakonec putoval na tribunu, ale zklamání z něj rychle vyprchalo. "Nejprve mě to trochu mrzelo, ale na druhou stranu jsem si říkal, že mám pořád spoustu času a není kam spěchat," podotkl Mazuch. "Ale v posledním zápase dostal červenou kartu další bek, tak by příště už třeba i na mě mohla přijít řada," věřil Mazuch, který zazářil v loňské sezóně v Brně.

O urostlého zadáka se ucházelo mnoho zahraničních klubů. Nejprve se zdálo, že zamíří do Leverkusenu, ale nakonec souboj o nadějného hráče vyhrála Fiorentina. Do přípravy se zapojil po mistrovství světa hráčů do dvaceti let později než noví spoluhráči a i proto si uvědomoval, že do prvního mužstva asi jen tak nenahlédne. I kvůli adaptaci na úplně nové prostředí. "I lidi v klubu mi říkali, že se ten rok mám rozkoukávat hlavně v béčku. Takže kdybych se teď dostal výš, bylo by to tak trochu nad plán," usmíval se Mazuch.

V zápasovém rytmu se udržuje v zápasech Primavery, rezervního týmu, kde mu dělá parťáka i stejně starý krajan a spolunocležník z pronajatého apartmánu Jan Hable. "Hrajeme dvakrát týdně, takže je to celkem zabíračka. Ale já jsem radši v takovém zápřahu, než kdybych měl pořád trénovat," přiznal Mazuch.

Mazuch se cítí v lepší kondici

Atraktivní angažmá si nemůže vynachválit. Sám na sobě cítí zlepšení. "Hlavně po fyzické stránce, na to se v Itálii hodně dbá," poznamenal Mazuch, kterému hodně dávají i pravidelné tréninky s A mužstvem. V přímých soubojích se tak potkává s hvězdnými útočníky Vierim nebo Mutuem. "To mi dává hodně moc. Na tréninku se věnujeme taktice, ale pak se skoro pořád hraje, což je nejlepší, co mě může potkat," pochvaloval si Mazuch.

Do mužstva prý zapadl, v kabině si našel místo hned vedle kanonýra Vieriho. A občas se stane i terčem vtípků. "Když jsem byl na tréninku úplně poprvé, tak jsem se zdržel na nějakých testech. Potom se někam mělo odjet autobusem, tak všichni čekali jen na mě. Vieri si na mě celkem smlsnul, ale ve srandě," vyprávěl Mazuch. "Ti kluci jsou úplně v pohodě. Čím slavnější, tím více kamarádští," líčil vzápětí Mazuch, který prý pokročil i v italštině. "Na nějaké velké povídání to ještě není, ale v restauraci na večeři si už o něco říct umím," dodal s úsměvem.

Mazuch si ve Fiorentině užívá i mimo stadión. Na své si jako obdivovatel módy přijde hlavně po odpoledních ve chvílích volna při procházkách městem. "Když vidím ty obchody a krásné věci ve výlohách, tak je těžké odolat a nepodívat se tam. Koupil jsem si třeba jedny hodiny a asi už troje boty, na tohle jsem celkem ujetý," uzavřel Mazuch.

Reklama

Související témata: