Hlavní obsah

Italský skandál s fotbalovou korupcí jde před soud

MILÁN

U neapolského soudu v sobotu opět ožil loňský skandál italských fotbalových klubů, které manipulovaly s nasazováním rozhodčích, uplácely je a dohadovaly si navzájem výsledky. Před soud postupně předstoupí 37 obviněných včetně bývalého prezidenta Juventusu Turín Luciana Moggiho, který má podle obžaloby pořád vliv na fotbal.

Článek

Fotbal se s viníky vypořádal už vloni. Juventus Turín byl vyloučen z první ligy, AC Milán, Fiorentině, Laziu, Reggianě a Arezzu byly odečteny body. Tentokrát už se klubům nic stát nemůže, u soudu se budou zodpovídat jen konkrétní jedinci. V sobotu však soud jen přijal další důkazy od obžaloby a slíbil rozhodnout, zda pošle některé z obžalovaných do vazby. To by pro ně znamenalo strávit Vánoce za mřížemi; další jednání je totiž na pořadu až 8. února.

Mezi obviněnými je i bývalý prezident Juventusu Moggi, prezident římského Lazia Claudio Lotito či čestný předseda Fiorentiny Diego Della Valle. Místní média se shodují, že pokud budou shledáni vinnými, patrně půjdou do vězení. Moggiho navíc státní zástupci podezírají z toho, že nedodržuje pětiletý zákaz činnosti, který mu vloni uložila disciplinární komise fotbalového svazu. Obžaloba dokonce v sobotu soudu podle agentury Reuters předložila přepisy telefonních hovorů Moggiho, které mají dokázat, že i přes zákaz činnosti se mezi říjnem 2006 a březnem 2007 snažil dále ovlivňovat fotbalové dění.

V sobotu začínající soudní proces se zřejmě potáhne až několik měsíců. Na jeho konci by mohla být navíc další žaloba, kterou hodlá na podezřelé funkcionáře podat italská liga za poškozování svého jména. O tom se ale rozhodne až podle výsledku neapolského soudu.

Reklama

Související témata: