Hlavní obsah

Kontroverzní útočník Lucarelli se vrací do Itálie

PARMA

Bývalý italský fotbalový reprezentant Cristiano Lucarelli přestoupil ze Šachtaru Doněck do Parmy, která za něj zaplatila 5,7 miliónu eur (asi 148 miliónů korun). Dvaatřicetiletý útočník, který se netají levicovými názory a obdivem k bývalému Sovětskému svazu, opustil Ukrajinu po půl roce.

Foto: Šachtar Doněck

Fotbalista Cristiano Lucarelli

Článek

Lucarelli se zapsal do povědomí fanoušků především v dresu Livorna, za které nastřílel během čtyř posledních sezón 92 branek. V roce 2005 se stal dokonce nejlepším střelcem Serie A, loni skončil se 20 zásahy druhý za Franceskem Tottim. V létě pak odešel na Ukrajinu, i když měl řadu zajímavých nabídek od italských celků. V Doněcku si splnil sen a zahrál si Ligu mistrů.

Šachtar na angažmá urostlého kanonýra prodělal. Lucarelliho koupil za osm miliónů eur, ale stárnoucí hráč zahřívající lavičku ztrácel rychle na ceně. V Parmě podepsal smlouvu na dva a půl roku, která mu vynese méně, než kolik vydělával na Ukrajině. V novém mužstvu se setká i s mladým českým brankářem Radkem Petrem, který je v týmu ale třetím gólmanem.

Lucarelli proslul nejen střílením branek, ale i náklonností k extrémní levici. V roce 1997 si po gólu svlékl dres italské reprezentace do 21 let a ukázal tričko s portrétem Che Guevary. Později tvrdil, že právě tento incident poznamenal jeho reprezentační kariéru, která se zastavila na třech zápasech za seniorský výběr. V Livornu aktivně podporoval skupinu ultras Brigate Autonome Livornesi a dokonce na počest roku jejího založení nosil číslo 99. Na něj bude muset v Parmě zapomenout, neboť patří druhému brankáři Nicolu Pavarinimu.

Reklama

Související témata: