Hlavní obsah

Trenéra Angličanů Capella vyšetřují kvůli daňovým únikům

TURÍN

Trenér anglické fotbalové reprezentace Fabio Capello je podle italských médií vyšetřován pro daňový únik. Mělo k němu dojít za jeho působení v Juventusu v letech 2004 a 2006. Podezření vyvstalo v souvislosti s prošetřováním účtů Juventusu usvědčeného z korupce v Serii A, což pro slavný klub tehdy znamenalo přeřazení do druhé ligy. Italský kouč prý nepřiznal ke zdanění zejména výdělky z reklam.

Článek

Podle italského deníku Il Giornale se odpovědným úřadům nezdají některé sponzorské platby, které šly přes společnost Capella a jeho synů Pierfilippa a Edoarda registrovanou na ostrůvku Guernsey u severozápadního pobřeží Francie stejně jako transakce společnosti "Sport 3000", která má sídlo v Lucembursku. Pokyn k vyšetřování dal mimochodem žalobce Raffaele Guariniello, který vyšetřoval podezření z dopingu fotbalistů Juventusu už v 90. letech.

Podle Pierfilippa Capella úřady také zajímá, jak byl jeho otec placen v Juventusu, kde působil v letech 2004 až 2006. "Ale nejde o skutečné vyšetřování, spíše o  ověřování faktů," brání se jeden ze synů slavného kouče s tím, že úřady se zajímají o jeho otce především proto, že jako nový trenér Anglie je teď hodně na očích.

Capello byl během korupčního skandálu Juventusu jednou z důležitých postav v klubu a blízkým spolupracovníkem šéfa klubu Luciana Moggiho, kterému se přisuzuje největší odpovědnost. V Itálii není neobvyklé podrobovat slavnější osobnosti finančním kontrolám, potíže s daněmi měl už fotbalista Diego Maradona, lyžař Alberto Tomba a vyšetřování neunikl ani motocyklový závodník Valentino Rossi.

Anglická Fotbalová asociace,  která Capella angažovala loni v prosinci po neúspěšné kvalifikaci o postup na ME, zůstává v klidu. "Už jsme s Fabiem a jeho poradci mluvili a všechno nám vysvětlili. Daně má v pořádku," napsala v prohlášení.

Reklama

Související témata: