Hlavní obsah

Ujfaluši chce pomoct Fiorentině do Ligy mistrů

Karel FeltPrávo

Kolem obránce AC Fiorentina a české reprezentace Tomáše Ujfalušiho je v posledních dnech opět živo. Tentokrát po fotbalové stránce. Znovu se rojí informace o tom, kam v létě přestoupí. Po Seville, Liverpoolu a Juventusu je největším favoritem Atlétiko Madrid. Svůj zájem, prodloužit s ním smlouvu do roku 2011, projevila i Fiorentina.

Článek

„Není pravda, že bychom podepsali s Atlétikem nějakou předběžnou dohodu. Tomášovi končí v létě smlouva, bude volný a může jít, kam chce. Řešit to ale budu po dohodě s ním v průběhu jara a kam zamíří, řekneme až po sezóně. Nechceme, aby si přidělal na jejím konci nějaké zbytečné starosti a třeba na něj byli naštvaní fanoušci Florencie. Ani prodloužení smlouvy v tomto klubu však úplně nevylučuji,“ řekl Právu hráčův manažer Dalibor Lacina. „Ke spekulacím o přestupu se nebudu vyjadřovat,“ uvedl už v týdnu Ujfaluši.

Ve Fiorentině je spokojený. Hraje pravidelně na pravém okraji obrany a dokonce se střídá o kapitánskou pásku s Italem Dainellim. „Ambice Fiorentiny jsou tradičně vysoké. Po Poháru UEFA chce Ligu mistrů. "Pořád jsme ve hře. Udělám maximum, abych do ní klubu pomohl,“ dodala opora české reprezentace.

S národním týmem pak chce uspět na červnovém mistrovství Evropy. „Pokud budou všichni zdraví, budeme zase silní. Máme dobrý tým a můžeme překvapit, stejně jako před čtyřmi roky v Portugalsku,“ přál si nahlas Ujfaluši.

Reprezentace musí hrát v zadu na nulu

Trenér Brückner využívá jeho univerzálních schopností. Podle potřeby hraje na pravém nebo levém okraji obrany, ale dokáže zaskočit i na místě stopera, kde léta hrával. V posledních zápasech, při neúčasti kamaráda Jankulovského, nastupoval na levé straně a pravou přenechal Zdeňkovi Pospěchovi. „Nemám problém s tím, kde hraji,“ konstatoval.

V přípravě s Polskem však nebyla obrana tou tradiční neprostupnou hrází. „Málo jsme komunikovali. Byli jsme roztáhlí. Až po druhém gólu se naše hra vzadu zlepšila. Všichni se moc hrnuli dopředu a z toho těžili Poláci rychlými brejky. Tohle se nesmí opakovat. Na šampionátu už vůbec ne, ale ani v březnu v Dánsku. Víme o naší ofenzivní síle, proti Polákům jí chyběl jen gól, na který jsme měli dost šancí. Cesta k úspěchu však vede přes nulu vzadu,“ zdůraznil Tomáš Ujfaluši.

Reklama

Související témata: