Hlavní obsah

Za Ronaldovými problémy s koleny je prý doping z mládí

Lékař Brazilského fotbalového svazu Bernardo Santi prohlásil, že jeden z nejlepších fotbalistů historie Ronaldo má opakované problémy s koleny kvůli dopingu. Zakázané látky měl údajně brát v mládí při svém první evropském angažmá v PSV Eindhoven. Obvinění stálo Santiho podle serveru goal.com místo, jelikož svaz označil jeho slova za nevhodná v době, kdy se Ronaldo potýká se zraněním.

Článek

Ronalda dlouho trápilo pravé koleno, s kterým byl dvakrát na operaci. V týdnu si však poranil i to levé a musel opět podstoupit chirurgický zákrok. V této sezóně přitom kvůli zdravotním problémům odehrál jen dva ligové zápasy a nyní se tak sám obává konce kariéry. Podle Santiho jsou jeho problémy důsledkem užívání anabolických steroidů. V roce 1994, v Ronaldových sedmnácti letech, mu ho měl podávat lékař PSV Eindhoven, aby mu napomohl v růstu. Nepřirozený nárůst svalové hmoty pak údajně Ronaldovi navždy poškodil kolena.

"Mluvil jsem s kolegy v Nizozemsku, kteří jsou v kontaktu s lidmi z PSV,” řekl Santi v rozhovoru pro brazilský deník Folha de Sao Paulo. "Dávali Ronaldovi podpůrné prostředky včetně anabolik, protože byl velmi hubený. Díky tomu rostl rychleji, než na co byl připravený. To je důsledek jeho zdravotních problémů. Braní steroidů se většinou projeví až po deseti až dvaceti letech," vysvětlil.

Zranění se dalo čekat

Podobný názor jako Santi vyjádřila i brazilská legenda Socrates. "To zranění se dalo čekat," uvedl bývalý vynikající hráč, který má vystudovanou medicínu. "Je rozdíl mezi Ronaldovými svaly a jeho šlachami v koleně. Jasně jsme viděli, že Ronaldo na startu své kariéry příliš rychle vyrostl. To jeho kolena navždy zničilo," dodal.

Vedení nizozemského klubu však Santiho obvinění z dopingu obratem odmítlo. "Je to jednoznačně nesmysl. Není naprosto žádný důvod, proč bych se vůbec na to měl ptát našeho lékaře Ceese Rein van den Hoogenbanda," prohlásil ředitel Eindhovenu Jan Reker pro nizozemská média. "Naprosto chápu, proč byl onen brazilský doktor za tato prohlášení vyhozen," dodal.

Vedoucí tým nizozemské ligy se proti Santiho nařčení ohradil také v prohlášení na stránkách klubu. "Toto obvinění je naprosto absurdní a nesmyslné. PSV nikdy žádné podpůrné látky hráčům nedával a v budoucnu dávat nebude," stojí v prohlášení.

Reklama