Hlavní obsah

Fotbaloví rozhodčí v Itálii se bojí o svou bezpečnost

ŘÍM

Napětí mezi fotbalovými rozhodčími v Itálii se po dalších výhrůžkách stupňuje. Řada z nich dostává textové zprávy, v kterých jim anonym hrozí smrtí, náboje obdržel v zásilce i bývalý slavný sudí Pierluigi Collina. Rozhodčího Maura Bergonziho musela dokonce policie před nebezpečím útoku ukrýt.

Foto: ARCHIV

Luboš Michel (vpravo) s dalšími rozhodčím Friskem, Collinou a Merkem (zprava). Ilustrační foto.

Článek

Bergonzi v říjnovém utkání Neapole proti Juventusu (3:1) nařídil dvě penalty ve prospěch domácích. Za své chyby byl poté fotbalovým svazem potrestán, ale to zřejmě některým fanouškům nestačilo.

Jak v pátek vylíčil prezident svazu italských rozhodčích Cesare Gussoni, měl být Bergonzi terčem fyzického útoku, který ale omylem odnesl jeden bankovní úředník. Jelikož byl Bergonzimu podobný, obstoupilo ho několik výtržníků a chtělo ho unést. Rozhodčí nyní musí žít pod policejní ochranou v jiné provincii.

"Musíme o tom mluvit nahlas dříve, než bude pozdě. Jsme ohroženi my i naše rodiny," burcoval Gussoni. Nelíbí se mu také, že jsou výkony rozhodčích neustále rozebírány. "Každý je omylný, i hráči a trenéři," dodal. Zápasy následujícího kola italské Serie A začnou s patnáctiminutovým zpožděním, aby se upozornilo na současný stav.

Italský fotbal se předloni musel vyrovnávat s rozsáhlou korupční aférou. Po ní byla vedle několika klubů potrestána i řada rozhodčích a na jejich místo nastoupili mladší s relativně malými zkušenostmi.

Reklama

Související témata: