Hlavní obsah

Zápotočný: Je štěstí, že Besiktas nevyšel

Jan KrůtaPrávo

Několikrát to s pozicí obránce Tomáše Zápotočného v italském Udine vypadalo hodně bledě. V nabité konkurenci byl přehlížen a v zimě byl na spadnutí jeho přestup do Besiktase Istanbul. Nakonec se kluby nedohodly a bývalý kapitán Liberce zůstal v Itálii. Poslední zápasy hraje v základní sestavě. „Říkám si: Ještě, že ten Besiktas nevyšel,“ tvrdí s úsměvem šestadvacetiletý hráč v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Jak si zase užíváte zápasy v základní sestavě?

Mám radost, že hraju. Jako každý. V našem týmu je i mezi obránci veliká konkurence. Asi mi trošku pomohlo zranění Zapaty, který je moc šikovný. Odehrál jsem teď čtyři zápasy v základu, jen v tom minulém jsem nemohl nastoupit kvůli žlutým kartám. Měl jsem obavy, jestli mě tam trenér znovu dá a naštěstí jsem dostal důvěru na úkor Itala. Potěšilo mě to, protože domácí hráči to tady mají snazší a na cizince někdy koukají jako na člověka, který jim bere práci.

Jste spokojen se svými výkony?

Nemám z nich špatný pocit. Hodně je konzultuji s trenérem Csaplárem, který teď dělá skauta Evertonu. Chytá doma italské programy a nahrává všechny moje zápasy. Sám říká, že jsem se zlepšil. Hodně spolu fotbal probíráme, jsme spolu často v kontaktu. Je to takový můj rádce na dálku.

Je reálné, že si místo v sestavě udržíte?

Nezbývá než doufat. Do konce sezóny chybí deset zápasů a když odehraji polovinu, budu rád. Ve středu hrajeme v Turíně na hřišti AC a snad to trenér neprostřídá. Teď proti Laziu jsem neodehrál špatný zápas, u inkasovaných gólů jsem nebyl.

Remízu 2:2 proti Laziu jsme zachraňovali až v závěru...

Na to, že jsme dvakrát v utkání prohrávali, můžeme být spokojeni. Ale celkově to nebylo ono. Hlavně v první půli jsme hráli špatně, Lazio bylo aktivnější. Po přestávce jsme se zvedli a nakonec jsme mohli i vyhrát, jenže Pepe v 90. minutě nedal tutovku. Měl odkrytou branku, ale netrefil ji.

Narozdíl od vás sledoval obránce Lazia David Rozehnal zápas jen z lavičky náhradníků. Mluvili jste spolu?

Po zápase jsme si vyměnili dres a asi půl hodiny jsme si povídali. Je moc zklamaný z toho, že nehraje. Čekal, že dostane víc šancí. Vždyť nastoupil jen v prvním zápase a ještě na pravém beku. Já jsem mu hned říkal, že mě odchodem do Lazia překvapil. Já bych prostě z Anglie za žádnou cenu neodcházel. Musí holt bojovat a zkusit tu nepříznivou situaci překousnout. Radil jsem mu, ať se v létě do Anglie vrátí. Anglická liga je daleko lepší.

Vy jste chtěl v zimě řešit situaci odchodem do Besiktase. Říkalo se, že je přestup na spadnutí, ale sešlo z něj. Proč?

Kluby se ve finále nedohodly na odstupném. Byl jsem na vážkách, jestli mám do Turecka jít. Mluvil jsem s Filipem Hološkem, který v Besiktasi působí a říkal, ať se ničeho nebojím. Hrají o titul, je tam spousta reprezentantů. Ale teď jsem fakt docela rád, že to nakonec nevyšlo.

V Udine jste v zimě zůstal z Čechů sám, Tomáš Sivok odešel hostovat do Sparty. Jak to zvládáte?

Měl jsem z toho strach, ale zatím jde všechno dobře. Až jsem překvapený. Už se tady cítím skoro jako doma. Zlepšuji svou italštinu, mám tady hodně kamarádů mezi cizinci. Hlavně Gökhana Imlera, což je Švýcar tureckého původu. Hraje za švýcarskou reprezentaci a bydlíme spolu na pokoji při soustředěních. Je to fajn kluk a moc dobrý fotbalista. Naše velká letní posila. Už se spolu trošku hecujeme o mistrovství Evropy. Říká, že nás hned na úvod porazí, já samozřejmě tvrdím opak.

Věříte, že u toho v červnu budete?

To opravdu netuším. Nevím, jsem trochu skeptik. I když bych zase v reprezentaci strašně rád hrál. Dávám si malinko procent, ale může se stát cokoliv. Záleží na trenérovi.

Reklama

Související témata: