Hlavní obsah

Inter v Serii A kráčí za titulem, o udržení se čeká tuhý boj

Čtyři poslední kola zbývají odehrát v italské Serii A, kde se za titulem dere milánský Inter. Ten má luxusní šestibodový náskok na druhé AS Řím. Třetí Juventus s Čechy Pavlem Nedvědem a Zdeňkem Grygerou má už jen teoretickou naději. O příčky zaručující Ligu mistrů stále bojuje Tomáš Ujfaluši s Fiorentinou a Marek Jankulovski s milánským AC. V boji o udržení není ještě zdaleka jasno.

Článek

Inter Milán by v cestě za titulem neměl mít vážné problémy. Ze čtyř soupeřů ho čekají tři ze spodní poloviny tabulky, ovšem ještě ve 36. kole ho na stadiónu San Siro prověří jeho městský rival AC. Ten naopak v tuto chvíli zaujímá až pátou pozici v tabulce Serie A, která mu sice zaručuje účast v Poháru UEFA, tým Marka Jankulovského ovšem pomýšlí na Ligu mistrů. Do jejího předkola se AC Milán dostane, pakliže smaže čtyřbodové manko, které ztrácí na čtvrtou Fiorentinu. Za tu pravidelně nastupuje další český reprezentační obránce Tomáše Ujfaluši.

Na třetí příčce se drží Juventus s Pavlem Nedvědem a Zdeňkem Grygerou. Náskok osmi bodů na tým z Florencie téměř zaručuje, že Stará dáma neskončí na horším než na třetím místě. U týmu, který se pyšní největším počtem vstřelených branek v italské nejvyšší soutěži, se nepředpokládá, že by prohýřil počet bodů rovnající se dvěma výhrám a dvěma remízám.

Šanci probojovat se do evropských pohárů má stále Tomáš Zápotočný v dresu Udine. Severoitalský tým sice prohrál poslední duel s konkurenční Sampdorií Janov na jejím hřišti 0:3, exliberecký hráč v utkání dostal navíc po druhé žluté červenou kartu. Poměrně příznivý los zbývajících zápasů ovšem Udine ze hry o poháry nijak nevylučuje. Ze zbylých dvanácti bodů, které může získat v souboji postupně s Catanií, Empoli, Cagliari a AC Milán, musí smazat čtyřbodovou ztrátu právě na úkor milánského AC a Sampdorie.

Tuhý boj o udržení

Siena s českým zastoupením v podobě bývalého slávisty Lukáše Jarolíma má ze své třínácté příčky na 18. sestupové místo náskok osmi bodů. I když se ve zbývajících soubojích utká s týmy, které jsou v tabulce nad ní, přičemž bude obzvlášť těžký duel proti Juventusu a Interu Milán. Záchranářské boje by se jí už ale týkat neměly.

Zato otázka sestupujících týmů je v italské nejvyšší soutěži ještě stále nejasná. Tři týmy ze spodu tabulky - Reggina, Empoli a Livorno - nasbíraly po odehraných 34 zápasech shodně 30 bodů. Jen o jeden bod víc má na poslední nesestupové pozici Parma, v jejímž kádru figuruje český vicemistr světa do dvaceti let brankář Radek Petr. Zdaleka vyhráno ještě nemá ani mužstvo FC Turín, které od poslední příčky dělí jen čtyři body. Cagliari a Catania jsou na tom jen o bod lépe.

Reklama

Související témata: