Hlavní obsah

Jankulovski: Zdraví a rodina mají větší váhu než nároďák

Milan VlčekSport.cz

Obránce italského AC Milán a současně stabilní člen české fotbalové reprezentace Marek Jankulovski se na otočku objevil v Praze, aby pokřtil svou biografii. „Jestli v AC dodržím smlouvu, budu v Itálii už jedenáct let. Potom bych se už chtěl vrátit“ řekl v pondělí mimo jiné novinářům Jankulovski, který by se tak teoreticky mohl za tři roky objevit na českých trávnících.

Článek

Říkal jste i spoluhráčům v AC Milán, že jedete do Prahy křtít svou knihu?

Ano, říkal jsem jim o tom. Věděli, že jedu do Česka křtít knihu. Po dohodě s autorem Petrem Čermákem je možné, že tato kniha vyjde i v Itálii.

Informoval jste spoluhráče také o tom, že kmotrem knihy bude Tomáš Ujfaluši, tedy hráč konkurenční Fiorentiny?

I o tom spoluhráči vědí, ale oni taky vědí, že Ujfi (Ujfaluši pozn. aut.) je můj velký kamarád. Navíc dnes jsme v tabulce již před nimi, takže to brali sportovně.

Na jak dlouho jste do Prahy přijel?

Jsem tu jen na otočku, ještě večer letím zpět, protože mám už zítra dopoledne trénink. Nyní nám chybí dva zápasy, které rozhodnou o naší budoucnosti, takže na nějaké větší zdržení není čas.

V nedělním utkání Serie A proti Interu Milán jste odehrál více jak poločas. Co vaše zraněné koleno, hrál jste bez problémů?

Jsem rád, že v poslední době koleno drží. Včera jsem hrál asi padesát minut, pocit po zdravotní stránce je dobrý. Samozřejmě, že po herní stránce to ještě není ono, ale to je asi normální. Já jsem rád, že koleno drží a že nemám žádné problémy. Věřím, že v posledních dvou kolech ještě nějaké minuty odehraji a že budu stoprocentně fit na EURO.

Jak byste si nejlépe představil závěr ligy?

Moc možností už není. Věřím, že vyhrajeme dva zbylé zápasy, tím bychom uhráli čtvrté místo zaručující Ligu mistrů, což je v klubu vlastně povinnost. Máme to v našich rukou, musíme si to uhrát sami.

Jak vidíte svoji budoucnost v klubu?

Uvidíme, jak bude sloužit zdraví. V klubu mám ještě tři roky smlouvu, byl bych rád, kdybych ji dodržel. Potom mi bude čtyřiatřicet, je čas se někdy vrátit. Jestli smlouvu dodržím, v Itálii budu už jedenáct let, to je hodně. Potom se už asi vrátíme.

Váš spoluhráč Maldini je ale podstatně starší než vy, a stále hraje...

To jsou výjimky. Paolo dnes hraje při svých čtyřiceti a ještě uvažuje, že bude hrát ještě rok. Já určitě hrát fotbal do čtyřiceti nebudu.

Co vy a národní mužstvo, pořád platí, že po skončení evropského šampionátu chcete s reprezentací skončit?

Uvažuji, že se po šampionátu s nároďákem rozloučím. Na tom nic neměním. Uvedl jsem dva hlavní důvody. Je to zdraví a rodina. Obě mají větší váhu než nároďák, za tím si stojím. Uvidíme, co bude dál. Není to nic jednoduchého, protože fotbal je pro mě všechno, ale jsou i jiné priority. Po Euru budu mít čas na to, abych všechny důvody zhodnotil.

Jaký je váš názor na možný návrat Pavla Nedvěda do reprezentace na evropský šampionát?

Myslím si, že to je téma, na které by měl odpovídat jenom Méďa (Pavel Nedvěd pozn.aut.) a trenér Brückner. Já jako jeho kamarád a spoluhráč bych byl rád, kdyby nám pomohl.

Reklama

Související témata: