Hlavní obsah

Ujfaluši: Fanoušci deset minut skandovali mé jméno

Reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši dovedl jako kapitán Fiorentinu do Ligy mistrů. Italský klub zvítězil v posledním ligovém kole 1:0 na půdě Turína a v boji o čtvrté místo porazil slavný AC Milán. Třicetiletý fotbalista v létě zamíří do Španělska. „Sice bych si moc přál hrát s Fiorentinou Ligu mistrů, ale třeba si ji zahraji v barvách nového klubu,“ uvedl pro Sport.cz Ujfaluši.

Článek

Postup do Ligy mistrů jste si zajistili na půdě Turína, kterému už v podstatě o nic nešlo. Jak se důležité vítězství rodilo?

Pro nás to bylo v první řadě velmi těžké utkání. Turín hrál na sto dvacet procent, rozhodně to pro ně nebyl žádný rutinní duel. Vítězství nám zajistil krásný gól Osvalda po vyrovnaném průběhu. Takový zápas ani nemohla rozhodnout žádná průměrná akce.

Vy ale z klubu po vlastním rozhodnutí odcházíte. Nejsou vaše pocity tedy momentálně trochu smíšené?

Sice bych si moc přál hrát s Fiorentinou Ligu mistrů, ale třeba si ji zahraji v barvách nového klubu, za který budu hrát v příští sezóně.

O čtvrtou příčku jste na dálku bojovali se slavným AC Milán. Mimo jiné tedy i s vaším spoluhráčem z reprezentace Markem Jankulovskim...

Minulý rok šel do Ligy mistrů Milán. Bylo jim tehdy odebráno méně bodů v korupční aféře, a tak si to Fiorentina letos určitě zaslouží.

Vyjádřil jste se, že byste se do Florencie ještě v budoucnu rád vrátil. Opravdu s tím počítáte?

Své působení zde určitě neuzavírám, jen vkládám záložku. Nevylučuji svůj návrat, ale po čtyřech krásných letech je teď pravá chvíle vyzkoušet novou zemi, nový jazyk a kulturu.

Nesnaží se vás vedení, nebo trenér ještě přesvědčit k setrvání v mužstvu? Byl jste kapitánem týmu, který si zahraje nejprestižnější klubovou soutěž...

V klubu mé rozhodnutí respektují. Jsem moc rád, že se loučím úspěchem a ve chvíli, kdy se Fiorentina stále posiluje a stoupá vzhůru.

Plánují se s vámi ve Florencii nějak slavnostně rozloučit?

Loučení už proběhlo minulý týden po domácím zápase s Parmou. Trenér Prandelli mi podal demonstrativně ruku před celým stadiónem. Fanoušci pak deset minut spontánně skandovali moje jméno.

Jak to na vás zapůsobilo?

Bylo to sice spíše formální, než oficiální, ale o to emotivnější a krásnější.

Jaká nálada je ve Florencii v těchto chvílích?

Celé město se chystá oslavit velmi úspěšnou sezónu. V ní jsme zanechali výraznou stopu v Poháru UEFA a vybojovali Ligu mistrů.

Právě po vyřazení od Glasgow Rangers v semifinále Poháru UEFA asi zavládl v celé Florencii velký smutek...

Zklamání z vyřazení je už zapomenuto, nyní proběhnou oslavy.

Reklama

Související témata: