Hlavní obsah

Mourinho chce pomoci celému italskému fotbalu

Portugalský trenér José Mourinho nesedí na lavičce Interu Milán ještě ani celý týden, přesto prohlásil, že součástí jeho mise v Miláně je pomoci celému italskému fotbalu. V posledních letech fotbal na Apeninském poloostrově utrpěl několik ran, které pokazily jeho pověst.

Článek

Italským fotbalem nejprve otřásla korupční aféra, která poslala do druhé ligy Juventus Turín a další týmy byly potrestány odpočtem bodů. Na začátku minulého roku byla liga na čas přerušena kvůli výtržnostem diváků a smrti policisty. Na stadiónech pak musela být zostřena bezpečnostní opatření.

"Je nezbytné, aby fanoušci nesli větší zodpovědnosti a změnil se jejich vztah k policii," řekl bývalý trenér londýnské Chelsea a FC Porta v rozhovoru pro list La Gazzetta dello Sport. "Nevysílá to dobrý obrázek do zahraničí, když jsou vidět násilí, smrt a fanoušci, kterým není dovolen vstup na utkání," dodala jedna z největších trenérských hvězd současnosti.

Defenzivní styl italským týmům škodí

Mourinho dal za vzor fotbalové kultury anglickou ligu. "V Chelsea jsem při zápasech seděl tři metry před první řadou tribuny. Seděli tam muži, ženy i děti, celé rodiny. Byl bych hrdý, pokud bych přispěl ke změně italského fotbalu," uvedl pětačtyřicetiletý Portugalec, který na lavičce Interu nahradil odvolaného Roberta Manciniho.

Podle Mourinha jsou uvedené problémy také důvodem, proč Serie A zaostává za španělskou ligou a anglickou Premier League. Italským klubům podle něj také škodí, že hrají defenzivním stylem. "Je třeba chtít vyhrát v každém zápase. A když se to nepovede, tak alespoň předvést dobrý výkon. Nikdo vás nemůže kritizovat, když prohrajete, ale diváci se budou bavit," tvrdil Mourinho, kterého vedení Chelsea propustilo mimo jiné právě kvůli nedostatečně atraktivní hře.

Reklama

Související témata: