Hlavní obsah

Trenér Donadoni u italských fotbalistů skončil, vrací se Lippi

ŘÍM

Italská fotbalová reprezentace po vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství Evropy změnila trenéra. Vedení národní federace ve čtvrtek odvolalo Roberta Donadoniho a místo něj vzápětí angažovalo Marcella Lippiho, který před dvěma lety dovedl Italy k titulu mistrů světa.

Foto: fcjuventini.free.fr

Staronový trenér Itálie Marcello Lippi.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Donadoni se sice před šampionátem dohodl s federací na prodloužení kontraktu až do roku 2010, obě strany však měly možnost smlouvu v případě neúčasti v semifinále Eura zrušit. Italové ve čtvrtfinále prohráli penaltový rozstřel se Španělskem a svaz dnes tuto klauzuli využil.

K týmu se po dvouleté pauze vrací Lippi, kterého svaz oficiálně představí na úterní tiskové konferenci. "Mám z toho velkou, velkou, velkou radost. A mám obrovskou motivaci," řekl dnes agentuře ANSA a další vyjádření odmítl.

Šedesátiletý kouč, který v minulosti vyhrál s Juventusem Ligu mistrů a pětkrát ligový titul, od předloňského triumfu v Německu nikde netrénoval. Podle italských médií by měl podepsat dvouletou smlouvu do mistrovství světa v JAR.

Očekává se, že Lippi se pokusí přesvědčit hvězdu AS Řím Franceska Tottiho a obránce Alessandra Nestu, aby přehodnotili své dřívější rozhodnutí skončit s reprezentací. Asistentem zkušeného kouče by se měl stát bývalý brankář Angelo Peruzzi, který plnil na MS 2006 roli náhradníka.

Donadoni: Trénovat tyto hráče byla čest

Donadoni po svém odvolání litoval, jak málo k tomu stačilo. "Je mi líto, že o tom rozhodla jedna penalta. Během posledních dvou let Itálie také dosáhla něčeho pozitivního a jeden zápas to nemůže všechno smazat," řekl Donadoni agentuře ANSA. "Myslím, že všichni odvedli maximum, a to je důvod ke spokojenosti. Už jsme hráli i lépe, ale trénovat tyto hráče byla čest," vzkázal italským reprezentantům na rozloučenou.

Po předčasném odchodu od týmu nedostane ani odstupné, protože ho už při jednání před evropským šampionátem sám odmítl. Svaz mu v případě odvolání nabízel finanční kompenzaci ve výši šesti měsíčních platů, tedy 550 000 eur (asi 13,2 miliónu korun).

Bývalý třiašedesátinásobný reprezentant přišel k národnímu týmu bez větších trenérských zkušeností. Někdejší záložník AC Milán koučuje od roku 2001 a vedl Lecce, Livorno a Janov. S reprezentací se třináctkrát radoval z vítězství, pětkrát remizoval a zaznamenal stejný počet proher.

O své budoucnosti jasno nemá. "Nemám ani tu nejmlhavější představu, co budu dělat. Musím tohle strávit a začít znovu," řekl Donadoni.

Reklama

Související témata: