Hlavní obsah

Podle Lippiho italský fotbal neskomírá a má být na co hrdý

ŘÍM

Staronový trenér italské fotbalové reprezentace Marcello Lippi si nemyslí, že by byl italský fotbal v úpadku. Šedesátiletý stratég, který předloni dovedl "Azzurri" k titulu mistrů světa, to prohlásil poté, co u národního týmu nahradil po Euru odvolaného Roberta Donadoniho.

Foto: fcjuventini.free.fr

Trenér Marcello Lippi

Článek

"Myslím, že italský fotbal může být na sebe hrdý," citovala Lippiho agentura AP. "Pořád jsme mistři světa, máme AC Milán, který vyhrál mistrovství světa klubů a skvělý tým do 23 let, jenž je favoritem olympiády v Pekingu," dodal kouč, který se k reprezentaci vrátil minulý týden a podepsal dvouletý kontrakt.

Lippi nahradil Donadoniho, který byl podle očekávání po vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství Evropy s pozdějším šampiónem Španělskem odvolán. "Jsem velmi spokojen, že můžu navázat tam, kde jsem skončil. Nicméně to také znamená, že Euro nedopadlo pro Itálii podle představ," prohlásil Lippi. "Kdyby to bylo jinak, pořád bych byl na pláži ve Viareggiu," dodal v narážce na svou rezidenci v Toskánsku.

Zkušený kouč na dvouletém působení svého předchůdce Roberta Donadoniho u týmu našel i pozitivní věci. "Ty dva roky nejsou úplně ztracené. V kádru je stále hodně hráčů z předloňského týmu světových šampiónů a Donadoni do mužstva zabudoval několik nových klíčových fotbalistů," uvedl kouč, který si obnovenou premiéru na lavičce Itálie odbude v srpnu v přípravném utkání s Rakouskem.

Odmítl přemlouvat Tottiho a Nestu

Nový trenér Italů v úterý také odmítl, že bude k návratu přemlouvat hvězdu AS Řím a Franceska Tottiho a obránce AC Milán Alessandra Nestu. "Rozhodnutí lidí musíte respektovat. Zejména tak vážených lidí, jako jsou oni."

Lippi od týmu odešel po předloňském triumfu na mistrovství světa v Německu a jedním z hlavních důvodů bylo údajné zapletení kouče a jeho syna do korupční aféry kolem italského fotbalu. "Nebýt té situace, nikdy bych neodešel," řekl někdejší kouč Juventusu a Interu Milán. "Bylo velmi těžké sledovat jméno mojí rodiny ve spojitosti s korupcí. Proto jsem nemohl pokračovat. Teď se situace vyjasnila a vše je za námi," přidal.

Když netrénoval, užíval si Lippi cestování po světě a občas komentoval televizní přenosy. Ani během dvouleté pauzy však neměl o nabídky nouzi. "Bylo jich hodně a některé velmi zajímavé a i od národních týmů. Nemůžete ale s vlastní zemí vyhrát mistrovství světa a rok na to jít trénovat jinou," uvedl Lippi. "Jak se ale blížilo Euro, cítil jsem potřebu zase koučovat. Do jisté míry jsem se cítil dlužníkem svazu a chtěl bych ten dluh splatit," dodal trenér, během jehož působení v letech 2004 až 2006 Itálie v 29 zápasech vyhrála 17 utkání, deset remizovala a jen dvakrát prohrála.

Reklama

Související témata: