Hlavní obsah

Mazuch se místo Eura devatenáctek zkusí prosadit ve Fiorentině

PRAHA

Fotbalový obránce Ondřej Mazuch už v předstihu vycítil, že mu Fiorentina nedá svolení ke startu na červencovém mistrovství Evropy hráčů do 19 let, které hostí Česká republika. Proto neprožil šok ani rozčarování, když ve čtvrtek představitelé italského klubu českému týmu vzkázali, že talentovaného stopera na šampionát neuvolní. Mazuch teď s nadějemi vzhlíží k letní přípravě klubu, v němž se zkusí natrvalo prosadit do užšího kádru.

Článek

"Tušil jsem, že mě Fiorentina na devatenáctky spíš nepustí a vnitřně jsem se připravoval na to, že v neděli normálně odcestuju do Itálie," řekl v pátečním rozhovoru Mazuch, který doma v Prušánkách tráví poslední dny měsíční dovolené. "Snažím se na to dívat z té pozitivní stránky. Aspoň budu ve Fiorentině od začátku přípravy a zvýší se moje šance na to, abych se tam uchytil. Kdybych byl na mistrovství, tak bych se zapojil o dva týdny později a mohlo by mi to uškodit," uvedl.

Mazuch mohl být jedním z klíčových českých hráčů na turnaji. Urostlý zadák má ve sbírce úspěchů předloňské stříbro z mistrovství Evropy sedmnáctiletých, ze stejného roku i bronz z ME devatenáctek a z loňského mistrovství světa hráčů do dvaceti let stříbro. Navíc je stálým členem reprezentační jednadvacítky.

To byl jeden z hlavních důvodů, proč Fiorentina nechtěla svého hráče uvolnit na turnaj nižší kategorie. "Od začátku nebyli naklonění tomu, abych na devatenáctkách zase hrál," řekl Mazuch, jehož stejně starý parťák z Fiorentiny Jan Hable na malém Euru chybět nebude.

Odchod Ujfalušiho mu možná pomůže

Mazuch bude svým kamarádům fandit aspoň na dálku. V době mistrovství bude se slavnými spoluhráči z Fiorentiny vstřebávat náročné tréninkové dávky na soustředění ve Švýcarsku. Loni o kemp přišel, protože s dvacítkou bojoval na šampionátu v Kanadě. "Co jsem slyšel, mám se připravit na to, že je to pořádná dřina. Určitě se mi to ale v dobrém vrátí. Sám jsem na to zvědavý," přemítal Mazuch, který v minulé sezóně už dvakrát v seniorském týmu nastoupil v Italském poháru.

Od nového ročníku si slibuje víc, rád by nasbíral více startů vedle Mutua, Gilardina a spol. Elán mu dodal i postoj klubového vedení, které jej odmítlo pustit na hostování do jiného klubu. "Nechtěli o tom ani slyšet, když jsem jim nedávno volal. Počítají se mnou do přípravy a až později by se vidělo, jestli mě třeba uvolní jinam," řekl Mazuch, jenž ve Fiorentině odehrál většinu zápasů za rezervní mládežnický tým, primaveru. "V ní už další sezónu určitě nebudu. Buď se chytnu v áčku, nebo půjdu na hostování jinam," zdůraznil hráč, který do Itálie zamířil loni z Brna.

Rád by, aby se naplnila první varianta, přestože konkurence v toskánském klubu, který letos čekají i boje v předkole Ligy mistrů, je velká. Mazuchovi by mohlo pomoci, že Fiorentinu opustil jeho krajan Tomáš Ujfaluši, který po čtyřech letech v týmu zamířil do Atlétika Madrid.

"Ujfi v závěru sezóny hrál na místě stopera, takže by to pro mě mohlo být trošičku lepší. Ale pořád je to hodně nabité," uvedl Mazuch, jenž bude o jedno ze dvou míst ve středu obrany bojovat s italským reprezentantem Alessandrem Gamberinim, dánským internacionálem Perem Kröldrupem a portugalským talentem Manuelem Da Costou.

Reklama

Související témata: