Hlavní obsah

Vládu Interu chtějí ukončit AC Milán, Juventus, Řím i Fiorentina

Po třech měsících spánku se Itálie znovu probouzí k fotbalovému životu. O víkendu začne i za účasti osmi českých hráčů nový ročník Serie A a fanoušci očekávají mnohem dramatičtější boj o titul než v minulých letech. Tříleté panování Interu Milán se bude snažit ukončit především vydatně posílený městský rival AC Milán. Na scudetto si však brousí zuby i Juventus Turín, AS Řím a Fiorentina.

Článek

Poslední dva ročníky byly v jednoznačné režii Interu Milán, který za tu dobu prohrál jen čtyři utkání. Vedení klubu přesto ukončilo spolupráci s úspěšným trenérem Robertem Mancinim a na jeho post angažovalo ambiciózního Portugalce Josého Mourinha. Ten nakonec ustoupil od plánované přestavby kádru a přivedl jen ghanského záložníka Sulley Muntariho a z konkurenčního AS Řím brazilské levé křídlo Manciniho.

Hlavním důvodem trenérské změny byl neúspěch na evropské scéně, a tak hlavním úkolem Mourinha je vítězství v Lize mistrů. Tomu se může podřídit účinkování v domácí lize, kde je již vedení třemi tituly za sebou podle všeho nabaženo.

Toho bude chtít využít městský rival AC Milán, který naopak po pátém místě v minulém ročníku Serie A bude v Lize mistrů chybět, a tak se chce po pěti letech vrátit na italský trůn. Trenér Carlo Ancelotti k tomu získal zvučné posily. Z Arsenalu přišli záložník Mathieu Flamini a švýcarský stoper Phillip Senderos, z Barcelony pak reprezentační bek Gianluca Zambrotta.

Na San Siro se vrátil Andrej Ševčenko

Avšak největší hvězdy získal do ofenzivy, ve které to v minulé sezóně hodně skřípalo. Z Chelsea se po dvou letech vrátil ukrajinský kanonýr Andrej Ševčenko, který na San Siru prožil sedm velmi úspěšných sezón, hodně se očekává i od brazilského míčového kouzelníka Ronaldinha. Tomu však může chvíli trvat, než se s týmem sehraje, jelikož většinu letní přípravy strávil na olympijských hrách v Pekingu.

"Obával jsem se, že nebudu Ronaldinha moci hned využít, ale on se vrátil z Číny v neuvěřitelné kondici," vyvracel pochyby Ancelotti, který plánuje hrát na tři útočníky. Spoléhat bude také na českého reprezentanta Marka Jankulovského, kterému by měla opět patřit levá strana obrany.

Po minulé sezóně, kdy se aklimatizoval po návratu z druhé ligy, chce na nejvyšší příčky zaútočit i Juventus Turín. Pomoci by mu k tomu měli i čeští fotbalisté Zdeněk Grygera a Pavel Nedvěd, pro kterého údajně půjde o poslední sezónu v kariéře.

Na titul si zuby brousí také Fiorentina

Trenér Claudio Ranieri bude hodně sázet především na útok, kde vedle nejlepšího střelce minulého ročníku Alessandra Del Piera budou nastupovat buď francouzský ostrostřelec David Trezeguet, italský reprezentant Vincenzo Iaquinta či s velkým očekáváním získaná posila Brazilec Amauri, který byl nejžádanějším zbožím na italském trhu.

Vydatně posílená bude na titul útočit i loni čtvrtá Fiorentina. Ta sice přišla o českého reprezentanta Tomáše Ujfalušiho, ale nahradila ho peruánským obráncem Vargasem. Z AC Milán navíc přišel útočník Gilardino, velkou posilou má být také teprve devatenáctiletý srbský útočník Stevan Jovetič. Celkem vedení zaplatilo za posily více než 40 miliónů eur. V týmu přemožitele pražské Slavie z předkola Ligy mistrů působí i dva čeští mladíci Jan Hable a Ondřej Mazuch, kteří na svou šanci v prvním týmu teprve čekají.

Českou stopu nese i Siena, kde působí Lukáš Jarolím. Jeho celek však letos bude podle předpokladů znovu jen bojovat o záchranu. Vyšší ambice má Lazio Řím, které by po loňském neúspěchu rádo znovu bojovalo o evropské poháry. Pomoci by k tomu měl i český reprezentační stoper David Rozehnal, který své hostování z Newcastlu změnil v přestup. V kabině mu bude dělat společnost i talentovaný útočník Libor Kozák, který se však po přestupu z Opavy bude spíše rozkoukávat.

Černým koněm soutěže by mohla být Neapol, kterou táhne slovenská hvězda Marek Hamšík. Ambiciózní cíle si dává i staronový účastník Serie A Boloňa, která se do nejvyšší soutěže vrací po třech sezónách v druhé lize.

Reklama

Související témata: