Hlavní obsah

Fanoušci Neapole dostali na celou sezónu zákaz cest na zápasy

ŘÍM

Fanoušci fotbalistů Neapole musejí zapomenout na to, že budou v této sezóně italské ligy jezdit podporovat svůj klub k zápasům na hřiště soupeřů. Ministr vnitra Roberto Maroni je tak hodlá potrestat za nedělní řádění během cesty na úvodní utkání Serie A do Říma.

Článek

Příznivci Neapole způsobili podle zprávy italské železnice ve vlaku směřujícím do hlavního města škodu 500 000 eur (zhruba 12,3 miliónu korun). Násilníci bez lístků se prali s policií i železničáři, z nichž čtyři zranili.

"Ti, kteří se na tom podíleli, dostanou na dva roky zákaz účastnit se sportovních akcí. A všichni fanoušci Neapole nebudou moci cestovat na venkovní zápasy," popsal v úterý v televizi ministr Maroni své příští kroky.

Podle italského policejního ředitele Antonia Manganelliho násilí mohla dokonce organizovat mafie. "Máme důvodné podezření, že za incidenty vyprovokovanými neapolskými fanoušky stál organizovaný zločin. Není náhodné, že vyšetřováním bylo pověřeno místní oddělení pro boj s mafií," řekl agentuře ANSA.

Vedle incidentu ve vlaku došlo mezi neapolskými fanoušky a policií také k potyčkám u Olympijského stadiónu a také na zpáteční cestě k zápasu, který na hřišti AS skončil remízou 1:1.

Promarněná šance

Příznivci jihoitalské Neapole dostali několik krátkodobých zákazů cestování už v minulé sezóně. Na zápas do Říma mohli jet díky rozhodnutí vedení ligy dát jim poslední šanci, kterou však promarnili.

V důsledku nedělního řádění možná přijdou fanoušci i o některé domácí zápasy, které se budou hrát za zavřenými dveřmi. "Musíme udělat maximum, abychom oslabili tyto gangy a delikventy, kteří znečišťují náš sport," uvedl v pondělí prezident Italského fotbalového svazu Giancarlo Abete.

V Itálii tvrdě bojují s fotbalovými chuligány od začátku minulého roku, kdy násilnosti na zápasech vyvrcholily smrtí policisty při střetech příznivců Catanie a Palerma. V listopadu pak policisté při srážce fanoušků Lazia a Juventusu Turín omylem zastřelili jednoho příznivce římského celku.

Reklama