Hlavní obsah

Další Nedvědův triumf: Pro Juventus je stále nepostradatelný!

PRAHA

Je to Pan Nezničitelný. A také Nepostradatelný. Česká fotbalová reprezentace se jen těžko vyrovnává s tím, že se Pavel Nedvěd soustřeďuje už jen na svůj klub. Funkcionáři Juventusu Turín se pak přímo děsí představy, že by Grande Paolo v létě ukončil kariéru. Proto se šestatřicetiletého veterána pokusí přesvědčit, aby smlouvu ještě alespoň o jeden rok prodloužil.

Článek

Další z poct a triumfů, jež se rodákovi ze Skalné u Chebu dostalo. Ať bafuňáři Juventusu přemýšlejí, jak chtějí, stejně jim pořád vychází, že Pavel Nedvěd je pro „Starou dámu“ nepostradatelný. V srpnu mu bude sedmatřicet let, přesto vedení klubu touží, aby se Grande Paolo tou dobou chystal na další sezónu. A proč vlastně?

1. Nezradil a táhl Juve i ve druhé lize

Byl to kolosální skandál, když Juventus v důsledku korupční aféry přišel o dva mistrovské tituly a zahučel do druhé ligy. Napomádované hvězdy se začaly rychle pakovat na lepší adresy. Nedvěd ne - spolu s Buffonem a Del Pierem vytáhli Juve z bahna až na špici Serie A. „Můj dluh vůči Juventusu je splacen. S fanoušky máme jak já, tak Alex velmi dobrý vztah a svou přízeň nám dávají najevo prakticky každý zápas. Váží si nás, proto se snažíme vždy odevzdat maximum,“ pochvaluje si Nedvěd.

A kdyby jen to. Kvůli věrnosti Juventusu odmítl během kariéry nabídky Manchesteru United, Chelsea, Realu Madrid či Interu Milán!

2. Má recept na dlouhověkost

Do každého souboje je zvyklý chodit na 110 procent. Když tedy v roce 2003 získal Zlatý míč Evropy, sám počítal s tím, že se svým stylem hry a nasazením se fotbalové dlouhověkosti nedožije. Ukazuje se však, že recept na ni zná. „Vše mám založené na poctivém tréninku a životosprávě. V mém věku se už všechny zápasy v sezóně odehrát nedají, ale mám štěstí, že se mi vyhýbá vážnější zranění,“ uvědomuje si.

3. Pořád patří k nejlepším

Juventus je nervózní, protože Nedvědovi v létě končí smlouva. Turínští už prý dokonce uvažují, že Pavlovo místo by mohl zaujmout brazilský driblér Diego z Werderu Brémy, jehož ‚vyvolávací‘ cena je 25 miliónů eur... Nedvěda se ale jen tak vzdát nechtějí, vždyť pořád patří k lídrům týmu. Trenér Claudio Ranieri si ho nemůže vynachválit.

„Velmi nám pomohli hráči s největšími zkušenostmi, naši šampióni. Například Nedvěd. Když jsem ho přesunul doprostřed hřiště, hrál prostě úžasně,“ pěl kouč ódy poté, co Juventus v Lize mistrů nečekaně porazil Real Madrid.

4. Žene se za vidinou triumfu v Lize mistrů

Na stará kolena Nedvědovi nechybí ani motivace. Třeba v Serii A Juventus stále pronásleduje vedoucí Inter. „Jsou lepší mužstva než my, ale jestli to jen trochu půjde, budeme bojovat o titul až do konce!“ vyhlásil Nedvěd.

Jeho největším nesplněným snem, který ho žene dál, zůstává triumf v Lize mistrů. V osmifinále se Juventusu pikantně postaví Čechova Chelsea. „Těžšího soupeře jsme snad ani dostat nemohli... Ve vyřazovací části stačí jeden nepovedený zápas a jste prakticky venku. Vzhledem k věku už tolik šancí mít nebudu,“ ví moc dobře.

5. Stále by byl ozdobou reprezentace

Muž s přezdívkou Stachanovec vyhrál podzimní část ankety Zlatý míč České republiky, s myšlenkou na jeho návrat si proto stále pohrává i kouč reprezentace Petr Rada. Vzhledem k absenci Rosického by se mu osvědčený lídr nároďáku moc a moc hodil. V tomto směru je však Méďa neoblomný. „Kluky pořád sleduji, ale cukání přijet nemám. Reprezentaci a klub bych už prostě nezvládl, v tom mám jasno,“ trvá na svém.

Reklama

Související témata: