Hlavní obsah

U soudu s Moggim by měli svědčit Berlusconi i Zeman

NEAPOL

Bývalý šéf Juventusu Turín Luciano Moggi, jehož čeká od příštího týdne soud kvůli účasti v korupční aféře, napsal na seznam svých svědků téměř 500 lidí. Je mezi nimi i předseda vlády Silvio Berlusconi, jenž je zároveň prezidentem AC Milán. K soudu by se měl dostavit i český trenér Zdeněk Zeman.

Článek

Moggi byl hlavní postavou korupčního skandálu, jenž otřásl před třemi lety italským fotbalem. Příští týden by se měl poprvé spolu s dalšími 24 obviněnými dostavit k soudu v Neapoli, kde bude proces od 20. ledna probíhat.

Moggiho seznam svědků, který musí ještě schválit soudce, čítá celkově 498 lidí. Jsou v něm zahrnuti téměř všichni prezidenti klubů Serie A z let 2004-2006, na která se soud zaměří.

Premiéra Berlusconiho podle agentury ANSA povolání ke svědectví překvapilo. S nyní jednasedmdesátiletým Moggim se prý nikdy nesetkal a "neví, jak by mu mohl být užitečný".

Obžaloba povolala 108 svědků, mezi nimiž jsou známá trenérská jména Carlo Ancelotti, Roberto Mancini, Carlo Mazzone a Zeman. Uvedl to list Il Mattino.

Moggi už za sebou jeden soud má. Minulý týden dostal osmnáctiměsíční podmíněný trest za to, že ovlivňoval přestupy ve prospěch hráčské agentury GEA, kterou řídil jeho syn Alessandro.

Už v roce 2006 po vypuknutí skandálu byl Moggi potrestán zákazem působení ve fotbale na pět let.

Kvůli Moggiho ovlivňování rozhodčích přišel Juventus o mistrovské tituly, které vybojoval v letech 2005 a 2006, a byl přeřazen do druhé ligy. Za účast v aféře byly penalizovány i další velké kluby AC Milán, Lazio Řím, Fiorentina a menší celky Reggina a Arezzo.

Reklama

Související témata: