Hlavní obsah

Van Basten: AC Milán? To je spolek důchodců

PRAHA

Jestli ještě v letošní sezóně evropských pohárů narazí fotbalisté AC Milán na Ajax Amsterodam, budou mít jeho hráči o důvod víc Nizozemce z trávníku smést. Může za to kouč Ajaxu Marco van Basten, jenž se před čtvrtečním zápasem 3.kola Poháru UEFA na půdě Fiorentiny nevybíravě vyjádřil o věku hráčů Rossoneri. „Jsou staří na to, aby dominovali Evropě,“ myslí si Basten.

Článek

Bývalý slavný fotbalista Marco van Basten přijel do Itálie jako kouč Ajaxu Amsterodam, který ve čtvrtek odehraje své první utkání 3.kola Poháru UEFA na hřišti přemožitele Slavie v předkole Ligy mistrů Fiorentiny.

U té příležitosti Bastenovi nedalo, aby se nevyjádřil na adresu milánského AC, v jehož dresu v letech 1987 až 1993 odehrál 147 zápasů, v nichž nastřílel neuvěřitelných devadesát branek. „Upřímně mohu přiznat, že je pro mě stále krásné, když vidím AC Milán hrát,“  zavzpomínal nostalgicky na svá šťastná léta pro deník Corriere dello Sport Basten.

„Nicméně potom, co jsem je viděl v nedávné době, jsem nabyl dojmu, že jeho současní hráči jsou trochu staří na to, aby dominovali tak, jako jsme kdysi dominovali v zápasech my,“ řekl na rovinu dnes již čtyřiačtyřicetiletý bývalý forvard. „Kádr AC je naprosto odlišný od toho, jak jsem ho zažil já,“ dodal.

V kádru AC šestnáct hráčů starších třiceti let

„Vždy jsme to tehdy byli my, kdo byl favorizován na vítěze ligy. Dnes už je to Inter, kdo Serii A dominuje a drží její otěže ve svých rukou,“ řekl na závěr Basten, jenž svou profesionální kariéru prožil jen ve dvou klubech, symbolicky v Ajaxu a AC Milán.

Nejstarším hráčem výběru Carla Ancelettiho je bezesporu čtyřicetiletý stoper a legenda AC Paolo Maldini. Sedmatřicet let má druhý nejstarší hráč Rossoneri Giuseppe Favalli. Jen o rok mladší je náhradní brankář Željko Kalač. Ani další oba gólmani nemají pod třicet, ať už je to jednatřicetiletý Abbiaty, či pětatřicetiletý Dida. Celkově má milánský velkoklub v kádru hned šestnáct hráčů, kteří mají třicet a více let, mimo jiné českého obránce Marka Jankulovského, jenž v květnu oslaví dvaatřicetiny.

Reklama

Související témata: