Hlavní obsah

Juventus na podzim začne stavět stadión s nákupním centrem

TURÍN

Na podzim začne výstavba nového stadiónu pro fotbalisty Juventusu Turín, kteří by jej měli využívat od sezóny 2011/12. Podle ve středu představeného návrhu však nepůjde jen o fotbalový stadion, ale především o multifunkční centrum s obchody, kinem a zábavou pro celou rodinu, které by mělo denně navštívit deset tisíc lidí.

Článek

Juventus sní o novém stadionu už delší dobu, ovšem kvůli korupční aféře a sesazení do druhé ligy musel své plány oddálit. Tentokrát již vše vypadá tak, že náhrada za stávající stánek Delle Alpi bude brzy stát a Juventus tak bude moci opustit azyl na městském Olympijském stadiónu.

"Našli jsme dynamického a spolehlivého partnera, který sdílí společnou vizi na inovativní projekt. Nyní začne demolice stadionu Delle Alpi a na podzim zahájíme stavbu. Nový stadion i nákupní centrum budou stát v létě 2011," uvedl pro internetové stránky klubu generální ředitel Juventusu Jean Claude Blanc.

Podle architekta Alberta Rolly půjde o jedinečný projekt. "V Evropě je několik stadiónů s obchody, ale žádný v takovém rozsahu a propojení," řekl Rolla s tím, že součástí stadionu bude galerie s 60 obchody, bary, restaurace, hypermarket, kino, park a další zábava pro celou rodinu. To vše na 34 tisících metrů čtverečních.

"Půjde o první stadión, který nebude určen hlavně pro sportovní vyžití, ale stejný důraz bude kladen i na komerční prostor," doplnil Blanc.

Předpokládané náklady činí 90 miliónů eur (téměř 2,5 miliardy korun). Většinu uhradí společnost Nordiconad, která bude provozovat nákupní centrum, jehož roční obrat se odhaduje na 150 miliónů eur.

Reklama

Související témata: