Hlavní obsah

Řada italských klubů kvůli krizi neplatí hráčům

ŘÍM

Řada fotbalistů působících v italské lize kvůli ekonomické krizi dostává plat s několikaměsíčním zpožděním. Podle Asociace italských fotbalistů (AIC) zhruba polovina týmů Serie A zaplatila hráčům naposledy v lednu.

Článek

V nižších soutěžích je situace ještě horší. Například v Trevisu už fotbalisté nedostali zaplaceno od září, v Avellinu od listopadu. Většině z devadesáti klubů ve třetí lize, kde hráči rovněž několik měsíců marně čekají na platy v průměrné výši 1000 eur, kvůli chybějícím sponzorům hrozí krach.

Kvůli snaze o zvýšení příjmů kluby například uvažují, že by televize platily za rozhovory s hráči a trenéry ze Serie A. Toto opatření by mohlo být zakotveno v nové smlouvě o prodeji televizních práv, která se budou projednávat na příští rok.

Vyloučeno není ani snížení platů největších hvězd. Za nezbytné to považuje šéf Fiorentiny Diego Della Valle. "Je trapné vidět platy, které hvězdy berou, zatímco tifosi, kteří jejich týmům fandí, musejí vyjít s příjmem 1000 eur měsíčně. Tenhle systém musíme změnit," řekl.

Reklama