Hlavní obsah

Druhá etapa Dakaru patřila Francouzům

Prestižní Rallye Dakar měla ve čtvrtek na programu 2. etapu, která se vydařila Francouzům. Motocyklistům vévodil Richard Sainct, mezi automobilisty si nejlépe vedl Stephane Peterhansel. I druhý díl rallye se odehrával v Evropě, vedl z Narbonne do Castellonu. V pátek se jede poslední etapa na starém kontinentu, pak se jezdci přesunou do Afriky.

Foto: Novinky

Šéf Rallye Paříž-Dakar Hubert Auriol povzbuzuje jednoho z favoritů závodu Itala Fabrizia Meoniho na KTM před středečním prologem.

Článek

Mezi motocyklisty byl dnes nejlepší dvojnásobný vítěz soutěže z let 1999 a 2000 Richard Sainct, který náročný měřený úsek zvládl za necelých 42 minut. Za ním skončili jeho kolegové z týmu Gauloises KTM Jihoafričan Alfie Cox a vítěz středečního prologu Cyril Despres z Francie. Stejné pořadí platí i průběžně. Favorit kategorie motocyklů, Ital Fabrizio Meoni s KTM, dnes dojel šestý, přičemž na vítězného Saincta ztratil více než minutu. Jeho největší rival Nani Roma ze Španělska je po dnešku čtvrtý.

Mezi motocyklisty si solidně počínal i český reprezentant Josef Macháček, který se svou čtyřkolkou Yamaha dojel desátý. V prologu byl Macháček na 52. místě, ale čas se mu do celkové klasifikace započítává až ode dneška, díky čemuž je desátý i celkově.

Automobilům vévodil Peterhansel

Mezi automobily odstartoval nejlépe Francouz Stephane Peterhansel na mitsubishi. Peterhansel má záviděníhodnou formu, nedávno zvítězil i na pouštní rallye ve Spojených arabských emirátech. Druhý dorazil do cíle nissan Giniela de Villierse. Obhájci prvenství Hiroshi Masuokovi patřila třetí pozice, za vítězným Francouzem zaostal o 34 vteřin. Čtvrtý skončil belgický pilot Gregoire De Mevius, který ovládá volant BMW X5 při jeho premiérovém nasazení v prestižní rallye.

Největším zklamáním dne byl výkon vítězky z roku 2001 Jutty Kleinschmidtové, která do cíle dorazila s hrozivou desetiminutovou ztrátou na lídra. Dakar se již dočkal i první nehody, Nicolas Misslin na osmém kilometru závodní části etapy pocuchal fasádu svého mitsubishi.

Tomeček přišel o pozici lídra

Soutěž kamionů si podmanili otec a syn De Rooyové na vozech DAF. Starší Johannes zvládl rychlostní test jako jediný pod 52 minut, mladší Gerardus byl o 38 sekund pomalejší. Karel Loprais dosáhl s tatrou pátého času s téměř dvouminutovým mankem na lídra, sedmý Tomáš Tomeček po triumfu v prologu tentokrát ztratil bezmála dvě a půl minuty. Martinu Macíkovi s liazem patří 21. místo.

Reklama