Hlavní obsah

Inter Milán obhájil díky prohře městského rivala italský titul

MILÁN

Fotbalisté Interu Milán vyhráli potřetí za sebou italskou ligu. Sedmnáctý titul v historii klubu jim daroval městský rival AC Milán, který v sobotu ve 36. kole prohrál v Udine 1:2 a ztratil šanci zlikvidovat v posledních dvou kolech sedmibodový náskok Interu.

Článek

Staronový šampion potvrdil suverenitu z předchozích let. Za poslední tři sezóny nenašel konkurenci, navíc titul má i za ročník 2005/06, kdy mu bylo prvenství přisouzeno administrativně po sesazení Juventusu za korupční aféru. Turínský velkoklub je i tak s 27 tituly nejúspěšnějším týmem země, Inter se dotáhl na druhý AC.

Z titulu se hned v prvním roce na trenérské lavičce Interu raduje i úspěšný portugalský trenér José Mourinho, který se svými svěřenci oslaví korunovaci při nedělním domácím utkání se Sienou. Mistrem se stal už ve třech zemích, dosud měl po dvou titulech v Portugalsku s Portem a v Anglii s Chelsea.

Bezprostředně po utkání v Udine propukly v ulicích Milána oslavy a v italské televizi se ihned objevili fotbalisté Interu křepčící po společném sledování utkání v hotelu. Za předčasné oslavy mohli do značné míry poděkovat kapitánovi AC Milán Paolovi Maldinimu. Ten pravděpodobně bude chtít na svůj jubilejní 900. zápas za AC zapomenout. Čtyřicetiletý obránce nejprve fauloval ve vápně a Udine se dostalo do vedení po penaltě D'Agostina, vzápětí Maldini nedokázal odvrátit míč a Zapata domácí vedení navýšil. Milánští stihli už jen snížit, v závěru se prosadil Ambrosini.

Milán, za který odehrál celé utkání český bek Marek Jankulovski, dal porážkou ještě šanci Juventusu zabojovat o druhé místo. Má před ním čtyřbodový náskok, ale turínský klub má zápas k dobru.

Italská fotbalová liga - 36. kolo:
AS Řím - Catania 4:3 (12. a 31. Perrotta, 17. Vučinič, 90.+1 Panucci - 15. Tedesco, 47. Mascara, 72. Morimoto), Udine - AC Milán 2:1 (31. D'Agostino z pen., 49. Zapata - 90. Ambrosini).

Reklama

Související témata: