Hlavní obsah

Real Madrid potvrdil, že z AC Milán získal Brazilce Kaká

RECIFE/ PRAHA

Brazilský fotbalista Kaká definitivně přestoupil z AC Milán do Realu Madrid. O změně dresu nejlepšího fotbalisty světa za rok 2007 již minulý týden informovala španělská rozhlasová stanice Cadena Ser, až v úterý krátce po půlnoci však přestup oficiálně potvrdily oba kluby na svých internetových stránkách. Real za Kaká podle agentury Reuters zaplatil 68 miliónů eur (asi 1,83 miliardy korun), která z něj učinila druhého nejdražšího fotbalistu historie po Zinédinu Zidanovi.

Foto: Roberto Candia, ČTK/AP

Brazilský fotbalista Kaká si plácnul s vedením Realu Madrid, kam přestupuje z AC Milán.

Článek

Pokud se však přestupová částka přepočítá na dolary či libry, byl by Kaká díky proměnlivosti kurzu dokonce nejdražším fotbalistou historie (94 milióny dolarů/56 miliónů liber). Britská média v čele s BBC tak označují jeho přestup za rekordní. Zidane před osmi lety odešel z Juventusu do Realu za 46 miliónů liber respektive 65 miliónů dolarů. V eurech tehdy stál rekordních 76 miliónů.

"O všem, co jsem kdy v Miláně udělal, jsem se radil s vedením. Proto neodcházím zadním východem," řekl k přestupu Kaká. "Chápu, že mě klub musel prodat, protože tady před tím nebyla taková finanční krize. Nejsem z toho zklamaný, protože jsem s Milánem vyhrál všechno, co šlo a tohle je pro mě nová motivace," dodal záložník, za kterého v zimě nabízel Manchester City rekordních 110 miliónů eur (asi tři miliardy korun).

Kaká se zatím nerozhodl, jaké číslo bude v Realu nosit. Odmítl však spekulace, že by pro něj klub nachystal pětku, se kterou v Madridu hrál Zidane. "Musím si to promyslet. Lichotí mi, že bych měl dostat pětku, ale Zidane je Zidane. Nechci, aby mě s ním srovnávali, chci psát vlastní příběh. Zidane pro mě však rozhodně bude inspirací," uvedl.

Na přestupu brazilského špílmachra se měl již minulý týden dohodnout staronový prezident Florentino Pérez během jednání v madridském sídle své stavební společnosti s generálním ředitelem AC Milán Adrianem Gallianim a otcem Kaká Bosco Leitem, který svého syna zastupuje jako agent.

Za posily až 300 miliónů eur

"Budujeme tu skvělý tým a tohle je jen začátek," uvedl rozhlasové stanici Onda Cero Pérez, který je podle španělských médií připraven v létě utratit za posily až 300 miliónů eur. V hledáčku má ještě Cristiana Ronalda z Manchesteru United, Francka Ribéryho z Bayernu Mnichov, Xabiho Alonsa z Liverpoolu a duo z Valencie David Villa a David Silva.

AC Milán získal Brazilce v roce 2003 za 8,5 miliónů eur ze Sao Paula. Kaká za Rossoneri odehrál 193 zápasů s bilancí 70 vstřelených gólů a pomohl k zisku italského titulu i k triumfu v Lize mistrů. V této sezoně byl se 16 zásahy nejlepším ligovým střelcem Milána. "AC Milán děkuje skvělému člověkovi a hráči Kaká za jeho rozhodující podíl v tolika vítězstvích získaných za posledních šest let. Mezeru po něm na hřišti dokážeme zacelit, ale nepostradatelný pro nás bude jako člověk," uvedl Milán ve svém prohlášení.

Už přílet šéflékaře Realu signalizoval přestup

Už přílet šéflékaře Realu Madrid Juana Carlose Hernándeze do Brazílie signalizoval, že avizovaný přestup sedmadvacetiletého Kaká je na spadnutí. Pondělí dalo spekulacím za pravdu.

Po vítězství v kvalifikačním duelu o postup na MS 2010 nad Uruguayí 4:0, k němuž mimochodem Kaká přispěl gólem z penalty, se totiž brazilská reprezentace přesunula z Montevidea do Recife, kde na ni ve středu čeká v dalším zápase Paraguay. A právě do Recife přiletěl i šéflékař Realu Hernández.

Kaká dostal od trenéra a vedení národního mužstva souhlas, že v doprovodu Hernándeze může absolvovat lékařské prohlídky na místních klinikách. Nejprve podstoupil testy na klinice Ipork, další lékařské vyšetření absolvoval v průběhu dopoledne na Hope Clinic.

Berlusconi si nemohl dovolit přijít o peníze

„Zatím nebudu o další budoucnosti mluvit. Chystám se na zápas proti Paraguayi, takže si počkejte ještě pár dnů,“ řekl nejlepší fotbalista světa roku 2007 Kaká novinářům brazilského O´Globo, když opouštěl kliniku.

Zanedlohou ovšem přinesly brazilské i španělské internetové servery informaci, že kolem devatenácté hodiny brazilského času by se měla konat v Recife tisková konference, na níž by měl být přestup sedmadvacetiletého Kaká z AC Milán do Realu Madrid oficiálně oznámena.

Těmto zprávám nahrálo i vyjádření italského premiére a prezidenta AC Milán Silvia Berlusconiho. „Samozřejmě bych si přál, aby u nás Kaká zůstal, ale nemohu si dovolit příjít o tolik peněz,“  přiznal pro Corriere dello Sport.

Džeko do Milána

Do Milána by naopak mohl zamířit bosenský útočník Edin Džeko z Wolfsburgu. Bývalý hráč Teplic pomohl v uplynulé sezóně německému klubu k titulu a s 26 góly byl druhým nejlepším střelcem bundesligy. Podle Sky Italia je blízko přestupu do AC, který za něj údajně nabízí 17 miliónů eur (asi 465 miliónů korun).

Deset nejdražších přestupů fotbalové historie
ZidaneJuventus Turín - Real Madrid73,5
KakáAC Milán - Real Madrid65
FigoBarcelona - Real Madrid60
CrespoParma - Lazio Řím55
BuffonParma - Juventus Turín54
MendietaValencia - Lazio Řím48
ŠevčenkoAC Milán - Chelsea46
FerdinandLeeds United - Manchester United46
VieriLazio Řím - Inter Milán45
RonaldoInter Milán - Real Madrid45

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články