Hlavní obsah

Italská fotbalová liga prodělala od roku 2000 dvě miliardy eur

ŘÍM

Prestiž italské fotbalové ligy stále klesá, což se projevuje mimo jiné na finanční situaci klubů. Každoročně týmy dohromady vykazují manko až 200 miliónů eur (asi 5,2 miliardy korun). Od roku 2000 tak italské celky prodělaly již zhruba dvě miliardy eur (asi 52,11 miliardy korun). Uvedla to agentura SID s odkazem na italský deník Gazzetta dello sport.

Článek

Stále rostoucí červená čísla mají vliv na sportovní stránku ligy. Italské celky v evropských pohárech stále více zaostávají za konkurenty z dalších předních lig. Zatímco v minulosti byla Serie A nejlépe hodnocenou soutěží světa, v současnosti výrazně ztrácí na anglickou Premier League i španělskou Primera División.

"Kvůli globální recesi si musí i ti největší podnikatelé utahovat opasky. To bohužel platí i pro fotbal," řekl italskému deníku Gazzetta dello sport generální manažer AC Milán Andriano Galliani. Ten se rozhodl řešit finanční problémy rekordním přestupem Kaká do Realu Madrid, který za něj zaplatil 69 miliónů eur. Milán navíc údajně sníží výdaje o 30 procent. Tím by měl ušetřit až 45 miliónů eur.

Propad zaznamenal i současný nejlepší italský tým Inter Milán, který získal poslední čtyři tituly. Od roku 2006 zaznamenal ztrátu ve výši 355 miliónů eur. Šéf klubu Massimo Moratti proto připravil tříletý úsporný program, jehož součástí je snížení platů hráčů. Dá se očekávat i prodej hlavní hvězdy Zlatana Ibrahimovice.

Kluby nyní doufají, že by zhoršující se situaci mohla zachránit nová smlouva na prodej vysílacích práv. Ta by měla do italského fotbalu od roku 2010 přinést miliardu eur ročně, co je o 200 miliónů více než dosud.

Reklama

Související témata: