Hlavní obsah

Italskou fotbalovou ligu oslabily odchody hvězd

PRAHA

Těžké ztráty utrpěla během léta italská fotbalová liga, kterou opustila řada hvězd první velikosti. Inter Milán zahájí o víkendu útok na čtvrtý titul za sebou již bez kanonýra Zlatana Ibrahimovice. Soutěž opustili také Paolo Maldini, Kaká a Pavel Nedvěd, tedy ikony, které se léta staraly o věhlas Serie A.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Fotbalisté Interu Milán budou obhajovat vítězství v Serii A.

Článek

Z AC Milán po 25 letech odešel do fotbalového důchodu legendární obránce Maldini a do Realu Madrid zamířil za ohromujících 68 miliónů eur Brazilec Kaká. S "červenočernými" se po osmi letech rozloučil také kouč Carlo Ancelotti, jehož do svých služeb zlákala Chelsea.

"V Itálii se říká, že skončila jedna velká éra AC. My ale věříme, že jsme schopni na ni navázat i bez velkých jmen a hráčů," řekl minulý týden při reprezentačním srazu obránce Marek Jankulovski, jenž si zvyká na tréninkové metody nového kouč Leonarda, brazilského mistra světa z roku 1994, jenž byl do léta sportovním ředitelem klubu. V útoku bude AC sázet na Nizozemce Klaase-Jana Huntelaara, akvizici z Realu Madrid. Po loňském třetím místě touží Milán poskočit výš.

Šampióny z Interu opustil hvězdný kanonýr Ibrahimovic, jehož získala Barcelona, a kariéru ukončil portugalský záložník Luis Figo. Inter však díru především po Ibrahimovicovi zacelil tím, že z Barcelony vedle 46 miliónů eur získal jako kompenzaci také Kamerunce Samuela Eto´a.

Eto´o a Ibrahimovič jsou rozdílní hráči, míní Mourinho

"Ibrahimovic byl lepší s míčem, Eto´o je zase lepší bez něj. Jsou to totálně odlišní hráči," uvedl kouč José Mourinho, který v Interu načne svoji druhou sezónu. Obranu má vyztužit brazilský stoper Lúcio z Bayernu Mnichov.

Ani poslední člen elitního trojlístku Juventus se nevyhnul oslabení. Český středopolař Pavel Nedvěd v jeho bíločerném dresu na konci května odehrál poslední zápas a možná tím ukončil celou kariéru, v níž v roce 2003 dosáhl na Zlatý míč po nejlepšího hráče Evropy. V Juventusu "osiřel" obránce Zdeněk Grygera, o kterém se v létě spekulovalo v souvislosti s odchodem do Panathinaikosu Atény či Fenerbahce Istanbul a také Barcelony.

Český fotbal bude v Serii A zastupovat i dvacetiletý útočník Libor Kozák. Člen reprezentační jednadvacítky už v minulé sezóně dvakrát dostal šanci v ligovém utkání a nyní by rád získal větší herní vytížení. Kozák bude v Laziu už také jediným Čechem, stoper David Rozehnal zamířil do Hamburku. Lazio touží vylepšit loňské desáté místo: ambice naznačilo už tím, že v zápase o Italský Superpohár porazilo v dalekém Pekingu šampióny z Interu 2:1. Čtvrtým Čechem v italské lize je Lukáš Jarolím v Sieně.

Reklama

Související témata: