Hlavní obsah

Berlusconi prý chce prodat AC Milán

MILÁN

Italský premiér Silvio Berlusconi se prý chystá prodat fotbalový klub AC Milán, který vlastní od poloviny osmdesátých let. Podle italského listu Gazzetta dello Sport už prý vyjednává s albánským ropným magnátem Rezartem Tacim o ceně kolem 700 miliónů eur, což je více než 17 miliard korun.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Italský premiér a majitel AC Milán Silvio Berlusconi

Článek

List spekuluje o tom, že Berlusconiho rozhodnutí prodat klub podnítil nedávný rozsudek soudu, podle nějž má premiérova společnost Fininvest vyplatit konkurenční mediální firmě odškodné 750 miliónů eur ve sporu, který se táhne od začátku devadesátých let. A to je citelná ztráta i pro Berlusconiho, který je podle Forbesu druhým nejbohatším Italem s majetkem odhadovaným na 4,3 miliardy eur.

AC Milán sice patří k nejúspěšnějším světovým klubům, ale stále se topí v červených číslech. I po letním prodeji Brazilce Kaká do Realu Madrid mu zůstávají dluhy kolem 67 miliónů eur. Třiasedmdesátiletého majitele navíc může odrazovat skutečnost, že dvě nejstarší z jeho pěti dětí, dcera Marina a syn Piersilvio, sice zaujímají významná místa v rodinných firmách, ale o fotbal nejeví zájem.

Albánec Taci se v poslední době snažil proniknout do italského fotbalu už několikrát, ale námluvy s Boloňou ani Cagliari mu nevyšly. Stejně tak se čas od času objevují informace o chystaném prodeji milánského velkoklubu. Na jaře prý o něj měl zájem dubajský panovník šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm a za čtyřicetiprocentní podíl údajně nabízel 400 miliónů eur. Berlusconi to však popřel.

Pokud by se prodej AC Milán opravdu uskutečnil, byl by to jeden z největších obchodů v historii světového fotbalu, který by jasně zastínil i prodej Chelsea a Liverpoolu. Rekord však drží Manchester United, za nějž Američan Malcolm Glazer v roce 2005 zaplatil v přepočtu téměř 35 miliard korun.

Reklama

Související témata: