Hlavní obsah

Ranieri je pod palbou kouče Zemana - obrana AS Řím je děravá jak ementál

PRAHA

Český fotbalový kouč Zdeněk Zeman je v současné době na ostří nože s nynějším trenérem italského celku AS Řím Claudiem Ranierim. Tomu zkušený Čech vyčítá, že svým svěřencům nevštěpuje pohlednou hru pro diváky, a že jeho tým příliš inkasuje. Italský stratég kontruje, když si Zemana dobírá za to, že je bez angažmá.

Článek

Zdeněk Zeman vedl římský celek AS dvě sezóně v letech 1997-99. Ranieri usedl na lavičku Giallorossi teprve 1. září tohoto roku. I proto uznávaného italského trenéra tak vytočilo, když si od českého rodáka vyslechl kritiku, že AS pod Zemanovým vedením inkasovalo za dva roky méně branek než jeho svěřenci za pár měsíců.

To ovšem ze strany dvaašedesátiletého českého kouče nebylo s kritikou vše. Ranierimu Zeman navíc vytýká, že se od svého jmenování hlavním koučem římského klubu nechce prezentovat pohledným fotbalem.

„Myslím si, že jsem v AS inkasoval za svého působení méně branek, než kolik jich stačili obdržet hráči pod vedením kouče Ranieriho za pár měsíců,“ nechal se pro deník Repubblica slyšet Zeman.

Ranieri trénuje, Zeman nikoliv

„Musím ale zopakovat, že není správné prezentovat se jako kouč AS, pokud tvrdíte, že je potřeba zapomenout na hezký fotbal. Ten přeci má být pohledný, je totiž pro diváky,“ pokračoval ve své kritice Zeman, jenž naposledy loni krátce trénoval Crvenou Zvezdu Bělehrad.

A právě toho se chytnul Ranieri, když se rozhodl svému trenérskému kolegovi kontrovat. Českému kouči bez angažmá totiž vzkázal, že za posledních patnáct dní dokázal na obranné činnosti svého mužstva zapracovat víc než on. Faktem ovšem zůstává, že tým z hlavního města Itálie stihl ve třinácti ligových kolech inkasovat už jednadvacetkrát.

Do Zemana se pustil i Moggi

Ranieri navíc není jediným, s kým je Zeman v poslední době v křížku. Na jméno českému kouči nemůže přijít ani bývalý šéf Juventusu Luciano Moggi, který Zemanovi hrozí dokonce soudem. Dvaasedmdesátiletého funkcionáře totiž Zeman nařkl z toho, že díky svému vlivu zamezil českému rodákovi, aby mohl trénovat některý z velkých italských klubů.

„Je jasné, že je Zeman lhář a trpí svými komplexy,“ řekl pro Gold Sport Moggi. „Říká, že jsem mu zruinoval kariéru, protože jsem mu pomohl k angažmá do Neapole? Jde o to, že když mluví, tak už se příliš neovládá. Dojde vám, že se považuje za nejlepšího trenéra, ale přitom nikdy nic nevyhrál. A mně dává za vinu, že už dál netrénoval,“ poznamenal Moggi na adresu Zemana, jenž po trenérském působení u AS Řím působil v několika menších klubech na Apeninském poloostrově, ale nikde se dlouho nezdržel.

Reklama

Související témata: