Hlavní obsah

Mourinho to má v Interu nahnuté. Prezident se na něho hodně mračí

MILÁN/ PRAHA

Ať dopadne milánský Inter ve večerním šestém díle Ligy mistrů s kyjevským Dynamem jakkoli, trenéra José Mourinha čeká pohovor s prezidentem klubu Massimem Morattim. A podle italských médií hodně důrazný, neboť nejvyšší bos „nerazzurri“ je krajně nespokojen s posledními výkony a výsledky svého mužstva. Vždyť Inter se vyloženě trápí jak na evropské, tak i na italské ligové scéně.

Článek

Před půldruhým rokem se prezident Interu Massimo Moratti v portugalském kouči Mourinhovi doslova viděl a dělal všechno pro to, aby ho po jeho předčasném konci v Chelsea z Anglie do Interu přivedl. Svého nakonec dosáhl a s Mourinhem podepsal tříletou smlouvu. Samozřejmě že za gáži přímo královskou... S příjmem devíti miliónů eur, tedy asi 221,5 miliónu korun ročně, se stal nejlépe placeným trenérem v celé historii italské ligy.

Nejdřív se smál Mourinho...

Jakých devět milionů? Jedenáct! A když k tomu připočtete peníze od sponzorů, pak čtrnáct,“ popudil si portugalský introvert italské žurnalisty, když mu začali předhazovat, že výsledky a výkonu Interu neodpovídají jeho devítimiliónovému platu. Natož aby gáže odpovídala pověsti Pana výjimečného, kterou o sobě Mourinho šířil a s níž do Itálie přicházel.

„Nikdy jsem o sobě neřekl, že jsem výjimečný. Nejsem nejlepší trenér na světě, ale nemyslím si, že by byl někdo lepší než já,“ vysmíval se portugalský kouč svým kritikům.

...teď se smějí jeho kritici

Teď se samozřejmě kritici vysmívají jemu, neboť Interu se na podzim vůbec nevede. Serii A sice vede, ale jen s čtyřbodovým náskokem, v základní skupině Ligy mistrů se strachuje, aby se dostal vůbec do jarního osmifinále

Z pěti dosavadních zápasů ve skupině F totiž vyhrál jediný, třikrát remizoval a s Barcelonou prohrál po žalostném výkonu 0:2. Pokud ve středečním večerním duelu neporazí Kazaň, může se také se soutěží rozloučit.

Vztahy na bodu mrazu

Proto italský tisk tvrdí: „Vztahy mezi Morattim a Mourinhem spadly na historické minimum od chvíle, co do Milána přišel," nasala třeba La Gazzeta dello Sport. Prezident vyčítá mužstvu nedostatek vůle, odhodlání a charakteru, předhazuje Mourinhovi špatnou kondiční připravenost jeho svěřenců, domnívá se, že Inter není schopen sehrát každé tři dny zápas v plném tempu a nasazení, což se projevilo naposledy na hřišti turínského Juventusu, kde Inter 1:2 prohrál. Mourinho v duchu svých zvyklostí porážku neustál a za kritiku rozhodčího skončil na tribuně.

Charismatického portugalského kouče si přitom prezident Moratti přivedl do Milána proto, aby dovedl Inter mezi evropské velikány a po čtyřiačtyřiceti letech s ním zase vyhrál velkou evropskou trofej. V létě navíc nelitoval peněz za nákupy, takže koupil Mourinhovi za 15 miliónů eur Sneijdera, přivedl mu Mottu, Milita, Lúcia...

Po ramenou se klepat nebude

Výsledky Interu však vynaloženým financím neodpovídají, k evropským velikánům se Mourinhův tým ani o krok nepřiblížil, teď se musí navíc strachovat, aby porazil Kazaň a z obrovsky vyrovnané  skupiny F vůbec postoupil.

„Zvládneme to, podáme nejlepší výkon v sezóně a postoupíme,“ ujišťuje velkohubý José Mourinho.

Ať ale dopadne večerní duel jakkoli, následná schůzka Morattiho s Mourinhem  rozhodně nebude o poklepávání po ramenou.

Reklama

Související témata: