Hlavní obsah

Začátkem týdne Mourinha málem grilovali, po postupu Interu má navrch on

MILÁN/ PRAHA

Ještě začátkem týdne ho po prohře s Juventusem škodolibě grilovali a předhazovali mu bídnou hru jeho Interu, po výhře nad Kazaní a postupu do jarního osmifinále fotbalové Ligy mistrů má ale zase navrch trenér José Mourinho. „Neměl jsem zapotřebí reagovat ani na výpady novinářů, ani bývalých hráčů Interu. Věděl jsem, jakou sílu mé mužstvo má,“ neodpustil si po výhře 2:0 jistou jízlivost Mourinho.

Foto: ČTK/AP

Dejan Stankovič z Interu Milán svérazně vyhlíží osmifinále Ligy mistrů.

Článek

Neměl to v uplynulých dnech lehké. Po víkendové prohře s turínskou „Starou dámou“ se do něho pouštěli ze všech stran. Kritizovali hru Interu, bídné výkony v posledních týdnech, mizernou bilanci ve skupině Ligy mistrů, kondici a výdrž jeho svěřenců údajně neschopných zvládnout dva zápasy během týdne.

V kuloárech se dokonce spekulovalo, že Mourinhovi, s příjemem devíti milionů eur nejlépe placenému trenérovi v Itálii, hrozí vyhazov. Zvláště, když i samotný prezident klubu Massimo Moratti vyhrožoval, že si s ním důrazně promluví. "Novináři nerozhodují, bývalí hráči nerozhodují. Až rozhodne vedení klubu, bude mě to zajímat. Já se však na rozdíl od jiných trenér o práci obávat nemusím. Můžu jít, kam já chci, ale zatím zůstanu v Interu ," prohlásil Mourinho.

Kouč Interu Milán Jose Mourinhofoto: Reuters/Stefano Rellandini

Vše odpustěno, zářil prezident

Po výhře nad Kazaní a postupu do osmifinále Ligy mistrů je vše odpuštěno. „On ví, co dělá. Stačilo se dívat na úterní partii našeho přemožitele Juventusu s mnichovským Bayernem a pozorovat, jak je vyždímaný a na Němce nemá, zatímco my Kazaň doslova knokautovali. I proto mám a budu mít důvěru v trenérovy schopnosti a vlastnosti, “ vychvaloval prezident „nerazzurri“ portugalského kouče Mourinha. Inter přitom nepředvedl proti ruskému mistrovskému celku Rubinu Kazaň žádný výjimečný výkon.

„Uznávám, nehráli jsme nijak mimořádně, ale za svým cílem jsme šli od první minuty a nakonec jsme mohli vstřelit víc gólů. Vždyť do takového zápasu už ani není možné postavit víc ofenzivně laděných hráčů, než jsem nasadil já. Vpředu Eto´o, Balotelli a Militio, za nimi Sneijder, Motta, Stankovič,“ glosoval utkání Mourinho až v nezvykle vstřícném tónu. Dokonce i Balotellimu, který byl nejlepším hráčem zápasu a jehož gól z trestného kopu z dobrých 35 metrů byl přímo výstavní, se vyjádřil. „Líbil se mi nejen on, ale celý tým, jehož je Mario součástí.“

Postup teprve začátkem

Postup do jarního osmifinále Champions League ovšem představuje pro Mourinha teprve začátek, neboť do Interu přišel proto, aby klub pozvedl k bývalé slávě a po 44 letech s ním vyhrál velkou evropskou soutěž. Problém je ovšem v tom, že při losování osmifinále nebude Inter 18. prosince nasazen, takže narazí na některý z veleklubů. Na místě jsou tedy obavy, že může skončit stejně, jako v předchozích dvou letech, kdy vypadl s Manchesterem United, resp. Liverpoolem.

„Doufám, že při losu budeme mít tentokrát víc štěstí, i když z osmičky potencionálních soupeřů se dá těžko vybírat. Ani Bordeaux či Sevillu nelze podceňovat, Arsenal rovněž ne, protože má sice mladý tým, ale zkušenosti stejné, jako všichni ostatní,“ meditoval nad případným protivníkem pro osmifinále prezident Interu Massimo Moratti.

„Máme šest možností a všechny jsou těžké. Tři anglické týmy, které jsou hrůzostrašně pro intenzivní nasazení a styl hry, Real Madrid a Sevillu, o jejichž síle všichni víme a končně Bordeaux. To sice nemá jméno, z něhož by šel strach, ale hraje v něm mnoho mladých a velice šikovných fotbalistů,“ rozebíral potencionální soupeře trenér Mourinho.

Reklama

Související témata: