Hlavní obsah

Mourinho si na Chelsea věří. "Inter je můj . A je silnější než loni," vzkázal do Anglie

MILÁN

Na dortu mu právě v úterý zapálili sedmačtyřicet svíček a charismatický a také hodně kontroverzní portugalský kouč ve službách milánského Interu José Mourinho se v rozhovoru pro The Times citovaném všemi italskými listy rozpovídal. O Interu, titulu, italských fotbalových zkušenostech, ale hlavně o rychle se blížících osmifinálových duelech Ligy mistrů s „jeho“ někdejší Chelsea.

Článek

Nebojí se. Ani Chelsea, odkud před dvěma lety odešel, ani italského trenéra Ancelottiho, jenž nyní Čechův tým vede. Do Interu přece Mourinho přišel právě proto, aby ho pozvedl ke staré pohárové slávě. V loňské sezóně se to portugalskému trenérovi nepovedlo, letošní ročník by však měl být jiný. I když v osmifinále Champions League narazí právě na Chelsea.

„Vyhrát italskou ligu a Champions League, to jsou ale dvě zcela odlišné věci. O zisku scudetta nepochybuji, i když nás čeká ještě sedmnáct zápasů, v Lize mistrů je to ale jiné. Tam totiž záleží na spoustě faktorů - na momentální formě týmu i jednotlivých hráčů, na panující situaci v mužstvu, ale třeba i na štěstí,“ naznačil Mourinho, že zatímco fotbalovou Itálii si opět podmaní, s dobytím nejcennější evropské pohárové trofeje to bude složitější.

„Mám však lepší tým, než v loňské sezóně, kdy jsme vypadli na Old Trafford,“ narážel na vyřazení Manchesterem United,  které musel v Lize mistrů překousnout. „V nedělním derby s AC Milán se to jen potvrdilo. Scházeli nám Eto´o, Stankovič a Chivu, ale přesto jsme si s rossoneri snadno poradili. Je to zásluhou mých nápadů, mé filosofie, mých řešení. Inter - to je teď můj tým a má image,“ nezapomněl se Mourinhio v duchu svých zvyklostí pochválit a hned uváděl příklady. Třeba Brazilce Lucia, jenž po příchodu z Bayernu vymazala hadicap, jímž byla podle Mourinha hra ve vzduchu, třeba Nizozemce Sneijdera, jenž přinesl do Interu kreativitu, která týmu loni také scházela. „Všechny tyto změny z nás udělaly daleko silnější tým,“ tvrdí portugalský kouč.

Proto si Mourinho  na Chelsea věří, proto je před prvním vzájemným zápasem, jenž se hraje 24. února, přesvědčený, že se tentokrát může dostat s Interem v Lize mistrů daleko. „My víme, že Chelsea je super týmem, Chelsea zase ví, že Inter pro ni nebude snadným soupeřem. Znám své bývalé mužstvo velice dobře a hráči Chelsea zase dokonale znají mě, takže nikdo nebude ve výhodě. Oni však vědí i to, že já jako vítězný typ chci mít vždy navrch. I proti Chelsea,“ vyslal Mourinho vzkaz za La Manche.

Mnoho expertů se domnívá, že souboj Chelsea s Interem nakonec rozhodne konfrontace trenérských velikánů na lavičkách obou mužstev, tedy Mourinha a Ancelottiho.

„Ancelotti není typem trenéra, kterého by v deseti vzájemných zápasech desetkrát porazil. V loňském ročníku Serie A jsem nad ním měl navrch já, když jsem ale ještě působil v Portu, v souboji o evropský Superpohár mě porazil on. Proto uvidíme,“ tváří se záhadně portugalský trenér ve službách milánského Interu José Mourinho v den svých sedmačtyřicátých narozenin.

Reklama

Související témata: