Hlavní obsah

Za nestydatou šikanu se pomstíme, slibuje kouč Fiorentiny před odvetou s Bayernem

FIORENTINA

Italové jsou nažhavení až hrůza. Stále nemohou překousnout křivdu, která se jim před dvěma týdny v prvním osmifinále fotbalové Ligy mistrů v Mnichově stala. Domácí Klose jim tam dal rozhodující druhý gól z evidentního ofsajdu, ale norský sudí ho přesto uznal a pomohl Bayernu k vítězství. „Rozhodčí udělal obrovskou chybu, ale my si v žádném případě nesmíme připadat jako oběť jeho trapného omylu,“ burcuje před dnešní odvetou svůj tým kouč Fiorentiny Cesare Prandelli.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Franck Ribery z Bayernu Mnichov (v bílém) v hlavičkovém souboji s Ricardem Montolivem z Fiorentiny

Článek

Celá fotbalová Itálie byla po úletu norského sudího Ovreba rozzuřená, takže mnichovský Bayern se má v dnešní odvetě na stadionu Artemio Franchiho na co těšit. Fiorentina mu připraví peklo na zemi, protože dva týdny stará křivda nepřebolela. Ale hlavně – pro „fialky“ je osmifinálová konfrontace poslední šancí, jak zachránit letošní zpackanou sezónu.

V italské Serii A se totiž mužstvu nedaří, jde od porážky k porážce a v tabulce se propadlo až na desátou příčku. I třeba proto, že v posledním domácím utkání s turínským Juventusem ho zase zařízl rozhodčí.

„Jsme šikanováni na všech frontách. V Evropě i doma. Zase jsme dostali jeden gól z ofsajdu a druhý po evidentním faulu, ale sudí opět nic. FIFA sice nesouhlasí se zavedením video záznamů coby důkazů, ale je to jediný spravedlivý způsob, jak zachránit fotbal. To, co s námi provedli v Mnichově, bylo vyloženě nestydaté,“ zuřil trenér „fialek“ Prandelli.

Trenér fotbalistů Fiorentiny Cesare Prandellifoto: ČTK/Michal Kamaryt

„S Bayernem to pro nás bude zápas roku,“ poslal výhrůžný vzkaz do německého tábora přesvědčen, že v úterý večer přepíše klubovou historii. Do čtvrtfinále Ligy mistrů se totiž Fiorentina nikdy v historii ještě nedostala.

„Vím, že to pro nás bude hrozně těžké, protože Fiorantina má dvě tváře - jednu pro italskou Serii A, druhou pro evropskou Ligu mistrů,“ připomněl nizozemský kouč ve službách mnichovského Bayernu Louis van Gaal, že italský tým v letošním ročníku Champions League vyhrál v základní skupině všechny tři domácí zápasy a podařilo se mu vyřadit i anglický Liverpool.

„Těžko to vysvětlovat, ale něco podobného jsem zažíval, když jsem trénoval Barcelonu. Jinak jsme hráli v lize, kde nás každý dokonale znal a chystal se na nás, jinak v pohárové Evropě,“ vysvětloval trenérský mág, který přišel do Mnichova s tím, aby ke čtyřem dosavadním triumfům v Lize mistrů přidal pátý.

Jedině tak totiž udrží hvězdného Francka Ribéryho, který se nijak netají tím, že pokud nebude hrát Bayern na evropské scéně významnou roli, odejde v létě jinam. „Proto by bylo jednání s ním daleka snazší, kdybychom se vrátili tam, kam jsme kdysi patřili,“ připomněl prezident Bayernu Hoeness, že poslední triumf mnichovského klubu v Lize mistrů je už devět let starý.

Trenér Bayernu Mnichov Luis van Gaalfoto: Reuters/Michael Dalder

„Ale i já přece přišel do Bayernu proto, abych s ním vyhrával tituly. Jako Franck... Doufám, že se nám to povede a on zůstane,“ pravil i trenér van Gaal a přes problémy se sestavou a několika zraněnými hráči (Demichelis, Contento) slíbil, že se jeho tým Italů nelekne a i ve Florencii bude hrát útočně, aby pokračoval ve skvostné sérii, kterou jeho tým drží. Vždyť třeba v bundeslize už neprohrál v osmnácti utkáních v řadě!

„Je to náš styl hry a my ho nebudeme měnit jen proto, že hrajeme na soupeřově hřišti s jednogólovým náskokem k tomu,“ prohlásil před zápasem.

Reklama

Související témata: