Hlavní obsah

Dvakrát po sobě jsem s Interem nikdy neprohrál, vzkázal Mourinho do tábora Chelsea

LONDÝN

Konečně z něho spadla maska, konečně přiznal, jak moc předčasného odchodu z Chelsea lituje. „Když se podívám na Manchester, Arsenal či Liverpool, vidím že Sir Alex je stále tady, Wenger a Benitez zrovna tak. Já přitom udělal víc než dost a přesto padlo rozhodnutí, že musím jít,“ neubránil se pár hodin před úterní odvetou osmifinále Ligy mistrů na londýnském Stamford Bridge portugalský kouč ve službách milánského Interu José Mourinho hořké nostalgii.

Článek

Před dvěma a půl lety svou válku s ruským majitelem Chelsea Romanem Abramovičem a sborem jeho poradců prohrál a musel se z Chelsea pakovat. „A od mého odchodu zažívala Chelsea jen samé neúspěchy. Já s ní dvakrát vyhrál titul, já zvedal nad hlavu FA Cup i Ligový pohár,“ nemohl si charismatický portugalský trenér José Mourinho odpustit při návratu na Stamford Bridge invektivu, že nikdo z jeho nástupců nedokázal to, co on.

Emocemi se strhnout nenechám, tvrdí Portugalec

A přitom se od září roku 2007 vystřídali na lavičce Blues už čtyři! Grant, Scolari, Hiddink a teď Ancelotti, s nímž se během loňské sezóny, kdy se potkávali v italské Serii A, zrovna dvakrát nemuseli. Teď se Mourinho se svým Interem vrátil, aby v dnešním osmifinále Ligy mistrů Abramovičovi a jeho lidem dokázal, že předčasný vyhazov byl jedním velkým omylem. Tím, že Chelsea z Champions League vyřadí, neboť ruský oligarcha po ničem víc netouží, než po „ušatém poháru“ určeném pro nejlepší klubový tým starého kontinentu.

„Nemám si co dokazovat a Chelsea už teprve ne. Mám k Blues a fanouškům pořád vřelý vztah, což právě teď na Stamford Bridge pociťuji dvojnásobně. Vešel jsem do druhého patra a tam seděli lidé, jež znám, vystoupal jsem do třetího a totéž. A spousta jich za mnou chodila sama. Neuvěřitelné! Nepleťte si ale můj respekt a vztah k bývalému klubu s touhou a motivací tento zápas vyhrát. Emocemi se rozhodně strhnout nenechám,“ odpálil rázně všechny dotazy, zda ho snad vzpomínky a  nostalgie nebudou v odvetě až příliš limitovat a nepoznamenají hru milánského Interu.

Dvakrát po sobě Inter nikdy neprohrál

„Sedmkrát jsem si pouštěl první zápas na San Siru na DVD, zastavoval ho, vracel, rozebíral si každou minutu. Jsme na odvetu dokonale připraveni,“ vzkázal do tábora Blues a neopomněl přitom zdůraznit, že za jeho éry Inter nikdy neprohrál dva zápasy po sobě. „A protože jsme v Serii A prohráli v pátek 1:3 v Catanii, nemám ze zápasu proti Celsea obavy. Tradice bude pokračovat,“ pravil Mourinho sebejistě.

Teprve když začaly padat dotazy na Mourinhův návrat do Premier League, odhodil charismatický trenérský mág masku. „Když se podívám na Manchester, Arsenal či Liverpool, vidím že Sir Alex je stále tady, Wenger a Benitez zrovna tak. Já přitom udělal víc než dost a přesto padlo rozhodnutí, že musím jít,“ dopadla na Mourinha nostalgie, hned ji však odehnal a začal mluvit o svých plánech.

„Mám tři hlavní cíle, kterých ve své trenérské kariéře ještě dosáhnu. Nejdřív se chci vrátit do anglického fotbalu, potom vyhraju španělskou ligu, protože ještě nikomu na světě se nepovedlo získat titul v Anglii, Itálii a Španělsku. A až budu dost starý, povedu národní tým,“ vypálil své trenérské priority. „Jenže to je budoucnost, teď jsem tady, abych vyřadil Chelsea,“ vrátil se okamžitě do reality.

Reklama

Související témata: