Hlavní obsah

Mutu musí zaplatit Chelsea 17 miliónů eur, rozhodl odvolací soud

LAUSANNE

Rumunský fotbalista Adrian Mutu musí za svou kokainovou aféru z roku 2004 zaplatit londýnské Chelsea rekordní pokutu více než 17 miliónů eur (zhruba 437 miliónů korun). Rozhodl o tom švýcarský federální soud, k němuž se jednatřicetiletý útočník odvolal.

Článek

Soud tak potvrdil původní rozhodnutí Mezinárodní fotbalové federace FIFA, s nímž už dříve souhlasila i sportovní arbitráž CAS v Lausanne. Podle Mutuova agenta Victora Becaliho nemusí být ani dnešní verdikt koncem několikaleté kauzy, protože hráčovi právníci budou zvažovat další odvolání až k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku.

Mutu musí zaplatit 17,173.990 eur plus roční pětiprocentní úrok počítaný od 12. září 2008. Zároveň mu federální soud nařídil uhradit výlohy ve výši 145 000 švýcarských franků (přes 2,5 miliónu korun).

Současný hráč Fiorentiny Mutu má Chelsea kompenzovat to, že svým pozitivním testem za kokain porušil podmínky smlouvy. Londýnský klub ho následně propustil, i když měl na Stamford Bridge kontrakt na téměř čtyři roky.

Kariéru oživil v Itálii

Mutu po odpykání sedmiměsíčního trestu za doping oživil svou kariéru v Itálii, kde od roku 2005 působil nejprve v Juventusu a od roku 2006 ve Fiorentině. Jeho právníci i on sám dlouhodobě argumentují tím, že na zaplacení tak vysoké pokuty nemá prostředky.

Podle rumunského deníku Cotidianul se Mutuovo jmění dá odhadnout na 14 milionů eur, z nichž deset pochází z fotbalových kontraktů. Dále vlastní nemovitosti v Bukurešti, v Miami a ve Florencii. Slavný rumunský fotbalista má navíc akcie v oděvním průmyslu a v Itálii podepsal reklamní smlouvy se společnostmi vyrábějícími olivový olej a víno.

V současnosti je sedmašedesátinásobný rumunský reprezentant opět v trestu za doping - v dubnu byl do konce října suspendován za užití stimulantu sibutraminu, který se užívá k potlačení chuti k jídlu. Na trávník se nejspíš vrátí v jiném klubu než ve Fiorentině, která ho chce prodat, protože si během suspendace nenechal snížit plat.

Reklama

Související témata: