Hlavní obsah

Jan Blažek: Místo přáteláku v Brescii přišel masakr a pořádný blázinec

BRESCIA

Měl to být jeden z tuctových přípravných zápasů před novou sezónou, místo toho se nedělní duel mezi italskou Brescií a řeckou Larissou, jejíž barvy hájí i český útočník Jan Blažek, zvrhl v nechutné představení se dvěma vyloučeními a plné potyček mezi hráči. V úplném závěru několik fanoušků Brescie fotbalisty Larissy na hřišti, kde se pustily do křížku i obě lavičky, chtělo fyzicky napadnout. Hosté prý byli rádi, že jim až dvě hodiny po utkání usnadnila cestu ze stadiónu přivolaná policie.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Blažek

Článek

"Byl to vážně masakr a pořádný blázinec. Z Řecka jsem zvyklý na to, že se ze zápasů občas stane pořádná divočina, ale aby se tohle dělo i v obyčejném přáteláku, to je šílené," řekl v pondělím telefonickém rozhovoru s ČTK Blažek. "Na druhou stranu v naší první letní přípravě s Kavalou to bylo také hodně ostré a plné faulů, ale Brescii to nepřebije," uvedl.

V neděli ve městečku Amichevole nedaleko Brescie odehrál celý přípravný duel a brzy mu bylo jasné, že utkání poznamená napjatá atmosféra, která od úvodního hvizdu mezi oběma tábory panovala.

"Začalo to ostrými zákroky na obou stranách, rozhodčí to absolutně nezvládl a už to jelo. Italové i Řekové jsou horké hlavy, takže na hřišti začala pěkná mela. Za celý zápas se nehrálo snad více než dvě minuty v kuse, pořád tam byly nějaké strkanice," popisoval Blažek. "Když už se zdálo, že se všechno uklidní, zase přišel nějaký faul, vzápětí oplácení a pořád dokola. Tomu se ani nedalo říkat zápas," líčil Blažek.

Od potyček se raději držel dál

Dvaadvacetiletý člen širšího reprezentačního kádru, který do Larissy přišel v lednu z Liberce, se raději od epicentra největších svárů držel dál. Nechtěl přijít ke zbytečné újmě, byť se stal terčem několika nevybíravých skluzů. "Dával jsem si pozor, nemělo cenu nic hrotit. Několikrát mě taky sundali, ale hned jsem vstal, hrál dál a všechno pozoroval spíš z dálky. Ale máme v týmu kluky, kteří si nic nenechají líbit, podobně jako Italové," uvedl Blažek.

Jeho tým dohrával oslabený bez dvou hráčů, které sudí vykázal právě za oplácení. Když se zdálo, že se zápas přece jen dohraje v poklidu, osm minut před koncem záložník Larissy Puri vyrovnal a při oslavě branky svými gesty schválně rozdráždil asi tisícovku fanoušků Brescie. Ti vzápětí sice oslavili vítězný gól svého týmu na 2:1, ale na Puriho nezapomněli.

Asi dvacet fanoušků těsně po skončení zápasu přelezlo plot a rozběhlo se směrem k hloučku fotbalistů Larissy, s nimiž se začali prát. "Já raději rychle mazal do šatny, ale kam jsem se otočil, tam to lítalo. Lidi lezli na hřiště, naši kluci měli roztrhané dresy, jak se po nich všichni sápali. Nás přiběhla bránit celá lavička s trenéry i lidmi z našeho vedení, do toho se namotali zase všichni z Brescie. Bylo tam horko, něco podobného se opravdu asi jen tak nevidí," prohlásil Blažek.

Naštěstí nedorazili fanoušci Larissy

Štěstí podle něj bylo, že na zápas nedorazili fanoušci Larissy, kteří také nejdou pro ránu daleko. "Kdyby tam byli a po utkání šli do akce, nedopadlo by to vůbec dobře," mínil Blažek. Ještě dlouho po utkání to na útulném stadionku v Amichevole vřelo, hráči Larissy zůstali schovaní dvě hodiny po utkání v šatně a čekali na policii, až jim zajistí bezpečný odjezd z města.

"Tohle pro nás zase úplná novinka není, protože v řecké lize to takhle vypadá skoro po každém zápase. V přáteláku by to ale člověk nečekal," řekl Blažek. Sám je prý zvědavý na to, jak dopadne další přípravný duel Larissy, kterou ve středu vyzve jiný italský celek Chievo. "Je fakt, že tady jsou plné noviny těch událostí ze zápasu s Brescií, takže o tom ví celá Itálie. Chievo se na nás asi taky připraví, ale snad to už bude klidnější," řekl Blažek.

Reklama

Související témata: