Hlavní obsah

Vydra se v Udine chystá na roli prvního žolíka

PRAHA

Je mu teprve osmnáct let a už má šanci přičichnout k italské Serii A. Veliký talent českého fotbalu Matěj Vydra se snaží prorazit do sestavy v klubu Udinese Calcio. Věří, že šanci dostane, ale musí se o ni tvrdě rvát.

Foto: Sport.cz

Matěj Vydra

Článek

„Pozici lehkou nemám, ale s tím jsem sem šel,“ říká Vydra, který přestoupil po sezóně z Baníku Ostrava. Před startem ligy, která pro jeho tým začne příští sobotu proti Janovu, absolvoval celou přípravu a pral se o místo mezi vyvolenými kouče Guidolina.

„Nastoupil jsem v dost zápasech, dal jsem jeden gól, k tomu nějaké asistence. Těch branek mohlo být víc, ale třeba jsem si to schoval na ligu,“ tvrdí sebevědomě mladík, který se v české lize stal během půl roku hvězdou.

Mezi útočníky je v klubu ze severu Itálie obrovská konkurence. Hvězdou první velikosti je italský reprezentant Di Natale, s 29 góly nejlepší střelec celé soutěže uplynulé sezóny. „Připojil se k nám pozdě, protože měl po šampionátu dovolenou. Musím říct, že je to fantastický fotbalista, obrovská osobnost. Ale k nám mladým se chová úplně normálně. Je s ním sranda, dokáže i poradit,“ prozrazuje Vydra.

Bombarďáci v útoku

Podle něj bude hrát Udine většinou na tři útočníky. Vedle Di Nataleho asi budou dostávat důvěru jeho krajan Flores a Chilan Sánchez. „Všichni tři jsou to neskuteční bombarďáci. Fakt super fotbalisti. Když je vidím, tak si říkám, že se toho musím ještě hodně učit,“ míní útočník pocházející z Chotěboře na Vysočině. „Ale jsou všichni v pohodě, rozhodně nám mladým nic nedávají sežrat. A na rozdíl od Baníku ani nemusím nic tahat, na všechno máme kustody,“ usmívá se.

Udine získalo těsně před startem ligy ještě další posilu do útoku, argentinského hráče Denise z Neapole. „Přišel teprve před dvěma dny, zatím trénuje individuálně. Vypadá to tak, že bych měl být čtvrtým útočníkem a naskakovat do zápasů jako žolík v průběhu. Většinou to tak bylo i v posledních utkáních, kdy jsem hrál třeba 25 minut,“ přibližuje Vydra.

Se Zlámalem se možná nepotká

Na život v Itálii si zvykl bez potíží. S klubem a svým agentem dotáhl pronájem domku kousek za městem, kam se přestěhuje. Bude tam s ním i maminka a přítelkyně Zdeňka, která si kvůli Matějovi zařídila individuální studium, aby mohla odjet do Itálie.

„Je lepší, když tady nebudu sám,“ říká. Možná totiž přijde o českého spoluhráče, brankáře Zlámala. Ten se do Udine vrátil po hostování ve španělském Cádizu, ale klub ho nyní poslal na zkoušku do Terstu, který hraje Serii B.

„Když nejsme spolu, nutí mě to víc mluvit italsky. Pořád se zlepšuju, dokážu si poradit v základních věcech a něčemu už i rozumím. Učím se každý večer a řeč chci zvládnout co nejdřív,“ uzavírá Vydra, který se svým Fiatem Pandou už úspěšně brázdí italské silnice, ač má řidičák teprve pár měsíců. „Zatím bez bouračky i bez škrábance, dávám si pozor...“

Reklama

Související témata: