Hlavní obsah

Italská policie po násilných protestech vyšetřuje 500 fanoušků

BERGAMO

Policie v Bergamu vyšetřuje 500 fotbalových fanoušků, kteří napadli politický mítink. Podle agentury AP násilníci protestovali proti zavedení identifikačních karet, které jsou jedním z nově zavedených bezpečnostních opatření v Itálii a mají zabránit problémovým příznivcům ve vstupu na stadiony. Příznivci Atalanty na mítink zaútočili velmi pravděpodobně proto, že na něm vystupoval ministr vnitra Roberto Maroni, který se o zavedení karet zasadil.

Článek

Výtržníci na účastníky házeli dělbuchy a světlice a zapálili pět aut, včetně dvou policejních vozů. Při potyčkách navíc lehce zranili tři policisty.

Speciální identifikační karty si musí pořídit všichni majitelé permanentek a také fanoušci, kteří chtějí cestovat k zápasům na hřištích soupeřů. Jejich zavedení se stalo terčem řady protestů zejména z řad ultras a promítlo se i do prodeje permanentek na o víkendu startující sezonu, který oproti minulosti klesnul o 20 procent.

Italský svaz přesto ustoupit nehodlá. "Mám trochu obavy, protože v posledních třech čtyřech letech návštěvy na stadionech rostly," řekl prezident svazu Giancarlo Abete. "Ale problém italského fotbalu nejsou vyšší nebo menší návštěvy. Bojujeme s násilníky a jestli musíme zaplatit tuhle cenu, tak budiž," dodal.

Reklama

Související témata: