Hlavní obsah

VIDEO: Kozák zachránil Lazio a málem upadl do mdlob. Teď se těší na derby

Vladimír KolářPrávo

Mladý český útočník Libor Kozák podruhé v sezóně rozhodl gólem o výhře Lazia Řím v Serii A. Přesto trne v obavách. V minulém týdnu byl skoro jistý jeho odchod na hostování do Boloni. Jemu se z Lazia ale nechce. „Rozhodne se do konce týdne. Žiju ale v naději, že po tom gólu mě Lazio nepustí. Možná i proto, že útočník Rocchi je zraněný," medituje Kozák.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Český útočník z Lazia Řím Libor Kozák se raduje z branky do sítě Sampdorie Janov.

Článek

"V Boloni bych asi hrál častěji, přesto bych radši zůstal. Po neděli moje šance snad stouply,“ doufá český fotbalista. Může se ale stát, že do soboty, kdy chce Lazio mít kádr definitivně uzavřený, přijde do útoku posila. Podle zahraničních médií má klub políčeno na známého paraguayského forvarda Roqueho Santa Cruze. Kdyby k transferu opravdu došlo, český reprezentant do 21 let by asi měl smůlu.

Kouč Edy Reja poslal v neděli Kozáka na hřiště v 76. minutě zápasu se Sampdorií Janov za bezgólového stavu. O osm minut později český útočník rozjásal Stadio Olimpico.

„Argentinec Ledesma rozehrával trestňák, věděl jsem, že bude centrovat. Jako vždycky jsem se postavil do ofsajdu a v posledním okamžiku couvl, abych z pasti vyklouzl, a pak vyrazil dopředu. Klaplo to. Byl jsem před brankářem sám a balón poslal hlavou do sítě,“ popisuje Kozák situaci, po které se stal u fanoušků hrdinou dne.

"Žlutá karta? Bylo mi to jedno"

S rozpaženýma rukama k nim upaloval s takovou vervou, že mu spoluhráč Diakité roztrhl dres na zádech. Kozák si ho sundal a vyfasoval žlutou kartu. „Bylo mi to jedno. Prožíval jsem obrovskou chvíli, nemohl jsem se toho štěstí nabažit,“ vykládá a dodává: „Když mě objal takový borec jako Zarate, málem se o mě pokoušely mdloby.“

Gratulace si ale mohl vychutnat jen na trávníku, po zápase v kabině už ne. „Musel jsem jít na dopingovou kontrolu. Trvalo mi skoro půldruhé hodiny, než jsem byl schopný načurat do skleničky potřebné množství. Když jsem se vrátil, bylo v kabině už jen pár kluků a s trenérem jsem se nepotkal vůbec,“ krčí rameny.

Mobilní telefon měl ale v permanenci. „Taťka s bráchou sledovali přenos na internetu, museli jsme to všechno rozebrat a taky mi přišlo hodně gratulací od kamarádů,“ říká urostlý útočník, který včera už naplno žil středečním římským pohárovým derby. „Proti AS jsem nikdy nehrál, ale i v roli diváka to byl úžasný zážitek. Na Olympijském stadiónu byla atmosféra jako nikdy, měl jsem husí kůži. Moc si přeju, aby mě trenér poslal na hřiště aspoň na pár minut.“

Kozák přestoupil do Lazia z Opavy v devatenácti letech. Zpočátku hrál za juniorský tým, až v závěru první sezóny nasbíral tři starty v áčku. Druhou pak prožil na hostování v Brescii, které pomohl k postupu do Serie A. Teď je zpátky v Laziu a zatím zasáhl do sedmi zápasů.

„Začátky byly složité a byly by ještě krušnější, kdyby mi nepomohl David Rozehnal, který tenkrát v Laziu hrál,“ vzpomíná.

O jeho odchod do Itálie se výrazně zasloužil i Pavel Hadamczik, ředitel SFC Opava. „Libor rychle zvládl italštinu, je velice pracovitý a zároveň trpělivý. Moc důležité je, že zůstal skromný,“ míní syn legendárního trenéra Evžena Hadamczika.

Reklama

Související témata: