Hlavní obsah

Korupce, staré stadióny, neatraktivní hra. Itálie už fotbalisty neláká, říká Beckenbauer

PRAHA

Mezinárodní tituly na klubové i reprezentační úrovni sbíral ještě donedávna italský fotbal jak na běžícím pásu. Skvělá individuální technika hráčů a taktické mistrovství italských trenérů bývaly vzorem pro celý svět. Zahrát si Sérii A býval pro většinu hráčů životní sen. Jenže v posledních letech fotbalu v Itálii, zdá se, ujíždí vlak. Myslí si to i legendární Franz Beckenbauer.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Už jen Inter Milán hájí italské barvy na evropské scéně.

Článek

„Dříve chtěli všichni fotbalisté hrát v Serii A, jenže to už dneska neplatí,“ řekl Beckenbauer v rozhovoru pro server Calciomercato.com. Podobně se často vyjadřuje i trenér české reprezentace do 17 let a televizní spolukomentátor Josef Csaplár, který se dříve netajil svým obdivem k AC Milán. „Italský fotbal je nemocný. Před Serii A teď řadím nejen anglickou a španělskou ligu, ale i francouzskou a německou,“ zopakoval několikrát při svých televizních komentářích Csaplár.

Úpadek potvrzují italské kluby v této sezóně na evropské scéně. Po prvních kolech vyřazovací části Ligy mistrů i Evropské ligy už jsou mimo hru téměř všichni italští zástupci. Postupovou naději živí jen Inter Milán, který si však do úterní odvety na hřišti Bayernu Mnichov přivezl ztrátu 0:1 z vlastního stadiónu. Favoritem na postup tak rozhodně není.

Hlavní roli hrají stadióny

Málokoho už překvapí, když přes italská mužstva postoupí celky z Ruska či Ukrajiny. Slavný Juventus ale dokázala třeba vyřadit i polská Poznaň, Palermo zase ztroskotalo na pražské Spartě. Loňský triumf Interu, který je složen takřka výhradně z cizinců, v Lize mistrů nijak nezakryl upadající renomé a prestiž fotbalu pod Apeninami. Vnímal se spíše jako ojedinělý výkřik zašlé slávy, podobně jako například zlaté medaile českých hokejistů z MS v Německu.

Itálie na kolenou. Quagliarella (vlevo) a Cannavaro smutní po vyřazení na MS od Slováků.foto: ČTK/AP/Bernat Armangue

„Myslím si, že v úpadku italského fotbalu hrají hlavní roli stadióny. Zkrátka nejsou dost dobré. Itálie asi potřebuje velký mezinárodní turnaj, aby se tamní prostředí trochu oživilo,“ myslí si Beckenbauer. Vzhledem k současné politice FIFA a UEFA při přidělování vrcholných akcí si však Itálie může na velký turnaj počkat poměrně dlouho.

Fanouškům pak většinou na italském ligovém fotbale vadí neatraktivní hra či pochybnosti o regulérnosti soutěže, která se po korupčních skandálech často objevují.

Odrazem ligy je i italská reprezentace, která od zlatého úspěchu na MS v Německu před pěti roky tápe. Na posledním MS Squadru Azzurru dokonce poslal domů už ve skupině podceňovaný nováček ze Slovenska.

„V Itálii zapomněli hrát pořádný fotbal, zdejší kopaná je v krizi. Dnes si kluby nevybírají trenéry podle jejich schopností, ale volí cestu nejmenšího odporu. S týmem třeba pracuje patnáct lidí a trenér musí nést zodpovědnost. Dneska má v klubu důležitější pozici než kouč člověk, kdo má na starosti marketing," kritizoval český kouč Zdeněk Zeman italské poměry po krachu reprezentace na posledním světovém šampionátu.

Reklama

Související témata: