Hlavní obsah

Totti jako šestý v historii překonal v Itálii hranici 200 gólů

ŘÍM

Kapitán fotbalistů AS Řím Francesco Totti přispěl dvěma góly k remíze 2:2 s Fiorentinou a jako šestý hráč v historii italské ligy překonal hranici 200 gólů. Zároveň se prosadil pošesté z posledních pěti zápasů.

Článek

Fiorentina se dvakrát ujala vedení, ale čtyřiatřicetiletý Totti vždy srovnal. Nejprve z pokutového kopu, čímž si připsal dvoustý gól v kariéře, kterou začal v roce 1993 jako šestnáctiletý pod vedením českého trenéra Zdeňka Zemana. Po změně stran pak načal třetí stovku branek. Přitom dosud se ve Florencii ještě nikdy netrefil.

Hranici dvou set branek v Itálii dosud překonali pouze mistr světa z roku 1938 Silvio Piola (274 gólů), Gunnar Nordahl (225), Giuseppe Meazza (216), Jose Altafini (216) a Roberto Baggio (205).

"Jsem moc pyšný na to, co jsem během své kariéry dosáhl. Vždy jsem se snažil na hřišti předvést to nejlepší a pomoci týmu," uvedl Totti po zápase. Zatím prý ale ještě neví, jak dlouho bude hrát. "Už jsem měl myšlenky na konec kariéry, ale definitivně o tom budu přemýšlet až v létě," dodal.

V dalších dnešních zápasech využil obhájce titulu Inter sobotního zaváhání svého rivala AC Milán a po výhře 1:0 nad Lecce se na něj v čele tabulky dotáhl na rozdíl dvou bodů. O vítězný gól se postaral Pazzini, který od svého lednového příchodu z Janova dal v deseti utkáních už šestý gól.

Naopak na spodku tabulky si Bari připsalo již třináctý zápas v řadě bez vítězství. Po prohře s Chievem 1:2 ztrácí na posledním místě tabulky na záchranu osm kol před koncem už 12 bodů.

To Juventus Turín utnul sérii čtyř utkání bez výhry a doma porazil Brescii 2:1. Do vedení ho poslal parádním volejem Krasič, po Ederově srovnání pak po změně stran rozhodl veterán Del Piero. Český obránce Zdeněk Grygera to sledoval z lavičky Juventusu.

Už třináct ligových utkání v řadě nenašlo přemožitele Udine, které si dnes poradilo s Catanií 2:0 a drží čtvrtou příčku. O jeden gól se z penalty postaral kanonýr Di Natale, který se trefil ve čtvrtém utkání po sobě a celkem si připsal již pětadvacátý zásah sezony.

Prosadil se i druhý nejlepší střelec soutěže Cavani, který ukončil čtyřzápasový střelecký půst a dvěma góly pomohl Neapoli k výhře 2:1 nad Cagliari. Vylepšil si tak bilanci na 22 gólů. Neapol uhájila třetí příčku a ztrácí tři body na vedoucí AC Milán.

Italská fotbalová liga - 30. kolo:
Fiorentina - AS Řím 2:2 (21. Mutu, 34. Gamberini - 27. z pen. a 52. Totti), Bari - Chievo 1:2 (41. Ghizzal z pen. - 38. Pellissier, 49. Moscardelli), Boloňa - FC Janov 1:1 (28. Di Vaio - 43. Dainelli), Inter Milán - Lecce 1:0 (52. Pazzini), Juventus Turín - Brescia 2:1 (23. Krasič, 68. Del Piero - 42. Eder, Sampdoria Janov - Parma 0:1 (65. Zaccardo), Udine - Catania 2:0 (22. Inler, 74. Di Natale z pen.), Neapol - Cagliari 2:1 (49. z pen. a 61. Cavani - 56. Acquafresca).

Reklama

Související témata: