Hlavní obsah

V Itálii sestavili specializovanou jednotku pro boj se sázkaři

ŘÍM

S ovlivňováním fotbalových zápasů v Itálii bude bojovat nově sestavená vyšetřovací jednotka, kterou v pátek představila vláda. Ta ani po nejnovějším z řady skandálů, které sužují italský národní sport, nepředpokládá, že by omezila legální sázení na fotbalové duely.

Foto: Internet

Ilustrační foto.

Článek

Vyšetřovací skupina by měla být složena ze zástupců ministerstva vnitra, ministerstva financí a sportovních federací. Ministr vnitra Roberto Maroni představil tým společně s prezidentem Italského olympijského výboru Giovannim Petruccim a prezidentem Italské fotbalové federace Giancarlem Abetem.

"Společně s Petruccim a Abetem jsme rozebrali nejnovější události týkající se ovlivňování fotbalových zápasů a snažíme se něco udělat, aby se to už neopakovalo," uvedl Maroni. "Proto jsme se rozhodli vytvořit vyšetřovací jednotku, která se zaměří na sběr informací a bude reagovat na abnormální signály od sázkových kanceláří a jiných zdrojů."

Maroni zároveň odmítl omezení legálního sázení, neboť by tím mohly vzrůst ilegální aktivity. "Fotbal a sport přitahují sázení a nemáme zájem na tom ho omezovat. Ale kontrolovat, to ano," dodal ministr vnitra.

Minulý týden bylo v Itálii zatčeno 16 lidí, včetně bývalého reprezentačního útočníka Giuseppe Signoriho, kteří jsou podezřelí ze spolupráce se sázkařskou mafií. Vyšetřovatelé v Cremoně prověřují 18 podezřelých zápasů převážně z druhé a třetí ligy, nicméně první výslechy ukazují i na možné zmanipulování duelů Serie A.

V souvislosti s listopadovým zápasem třetí ligy mezi Cremonese a Paganese byl vyslechnut tehdejší brankář Cremony Marco Paoloni, jenž přiznal, že byl v kontaktu se sázkařským gangem a slíbil, že jeho tým prohraje.

Hráči Cremonese měli údajně pití otrávené drogami, aby nehráli dobře, a někteří hráči se pak delší dobu cítili špatně. Podle italských médií Paolini využil podpis své manželky a získal tak od jednoho zubaře z Ancony prášky na spaní. Gólman nicméně vyšetřovateli řekl, že své spoluhráče nezdrogoval a i v zápase prý navzdory slibu sázkařské mafii hrál normálně.

Reklama

Související témata: