Hlavní obsah

Rossiho rakev nesli jeho spoluhráči ze zlatého MS 1982

S hrdinou fotbalového mistrovství světa 1982 Paolem Rossim se v sobotu ve Vicenze přišly rozloučit tisíce lidí. Rakev bývalého italského útočníka, jenž zemřel ve čtvrtek v 64 letech po dlouhé nemoci, odnesli do katedrály jeho spoluhráči ze zlatého šampionátu ve Španělsku.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Rakev s ostatky Paola Rossiho nesli spoluhráči ze zlatého MS v roce 1982 Franco Causio, Fulvio Collovati, Bruno Conti a Giancarlo Antognoni.

Článek

Rossi se na MS 1982 vrátil po dvouletém distanci za ovlivňování zápasů a Itálii dovedl k třetímu mistrovskému titulu šesti góly včetně hattricku při slavné výhře 3:2 nad Brazílií. Rakev s jeho ostatky nesli jeho tehdejší spoluhráči Marco Tardelli, Antonio Cabrini, Giancarlo Antognoni, Alessandro Altobelli, Fulvio Collovati či Giuseppe Bergomi. Pohřeb vysílala živě státní televize Rai.

"Neztratil jsem jen spoluhráče, ale i přítele a bratra," uvedl Cabrini, jenž Rossimu nahrál ve čtvrtfinálové skupině MS na úvodní gól v duelu s Brazílií. "Společně jsme bojovali, vyhrávali a někdy i prohrávali, ale vždycky jsme se zvedli. Byli jsme součástí týmu, toho týmu, našeho týmu. Nemyslel jsem si, že nás opustí tak brzy," dodal.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Fanoušci u katedrály ve Vicenze vyprovázejí Paola Rossiho na polední cestu.

Před pohřbem byla rakev s Rossiho tělem vystavena na Stadionu Romea Mentiho ve Vicenze, kde lidé kladli květiny a vzdávali slavnému fotbalistovi poslední hold. Rossi byl v dresu Vicenzy v sezoně 1976/77 nejlepším střelcem Serie B a dovedl ji do první ligy a v následujícím ročníku ovládl pořadí kanonýrů i tam. Titul mistra světa získal jako hráč Juventusu, s nímž vyhrál dvakrát ligu a Pohár mistrů. V italské reprezentaci nastoupil k 48 zápasům a vstřelil 20 gólů.

Dnešní den byl dvojnásobně traumatický pro vdovu po Rossim Federicu, jejíž dům byl během pohřbu vykraden. Italská média uvádějí, že když se vrátila z obřadu, našla v domě stopy po vloupání. Odcizeny byly cennosti, ale žádné památeční předměty na Rossiho kariéru.

Reklama

Související témata: