Hlavní obsah

Ujfaluši je v Itálii nadšen, šéf mu i zlevnil boty

PRAHA

Tomáši Ujfalušimu začíná v italské Fiorentině nová sportovní štace, splnil se mu dávný sen: italská liga. Fotbalový obránce české reprezentace ji bere jako velkou výzvu. Po nedávném přesunu z bundesligového Hamburku pobyl zatím ve Florencii pouhých pět dnů. Pomalu se ale zabydluje, seznamuje s novým mužstvem a odlišným herním stylem. Také začíná šprtat jazyk.

Článek

Od šéfa Fiorentiny Della Valleho, obuvnického magnáta, už má Ujfaluši dokonce slíbenu padesátiprocentní slevu. "Jeho boty nejsou úplně můj styl, spíš se budou líbit manželce Kačence, ale i já si vyberu," směje se vyhlášený sběratel. Doma má desítky párů.

Jak se mu dosud vše zamlouvá? "Fakt super. A bude to ještě lepší. Tedy doufám," pochvaluje si pro mnohé překvapivý přestup, za který měl německý klub vyinkasovat v přepočtu 237 miliónů korun. Zájemců o jeho služby bylo více, třeba i Nedvědův Juventus.

Na dvojici Čechů vzpomínají v dobrém

Fiorentina, bývalý zaměstnavatel Tomáše Řepky, se po velkém finančním skandálu a přeřazení až do čtvrté a amatérské ligy bleskově prodrala zpět mezi elitu. A teď má velké plány. Kromě Ujfalušiho kádr posílili hlavně dánský útočník Jörgensen z Udine, Japonec Nakata z Boloně, klub naopak včera pustil do Viga řeckého mistra Evropy Vryzase.

"Fakt? To ani nevím. Měli jsme s vedením sezení a bylo nám jasně řečeno, že se musíme probít do Poháru UEFA. Investice do posil byly veliké a majitel pochopitelně chce, aby se mu vrátily," přikývne Ujfaluši. S Řepkou ho prý nikdo nesrovnává, ani do něj nikdo nerýpe, jestli náhodou také nebude tak vyhlášeným "sběratelem" karetních hříchů. "Kdepak. Na Tomáše i Luboše Kubíka v klubu všichni vzpomínají jen v dobrém. Hlavně maséři..."

Tvrdší makačka než v Hamburku

Tvrdší přípravu prý Ujfaluši snad nikdy nezažil. Hned jak doléčil zraněný palec na noze, kvůli kterému chyběl v posledním utkání národního týmu proti Řecku na Strahově, nastal ostrý dril. "Tréninky byly hodně silové a kondiční. Také se strašně běhalo. Makačka tvrdší než v Hamburku. Byl jsem unavený, na druhou stranu jsem toho ale na soustředěních hodně naspal," směje se.

Dům ve Florencii už s manželkou vybrali. "No, měla to na starosti spíše ona," přizná fotbalista, že má jeho paní organizační věci na povel. "Hlavně jsme chtěli, aby bylo bydlení bezpečné. Ne nikde na samotě." Podmínky v klubu jsou prý naprosto srovnatelné s Hamburkem a šestadvacetiletý "Ujfi" už se považuje za přestupového mazáka.

Pere se s jazykem, ale na hřišti rozumí

"Z Olomouce do Hamburku i teď do Itálie stěhování proběhlo pěkně narychlo. Už s tím nemám problémy. Ale když jsem šel tehdy do Německa, tak už v klubu byli Marek Heinz a Milan Fukal, v tom jsem měl vše jednodušší," vzpomíná. Velkou starost tak má nyní jen jedinou: pere se s italštinou. V klubu navíc až na dva hráče nikdo nehovoří anglicky... "Ale nejdůležitější věci při hře už ovládám."

V přípravě hrál a dařilo se mu. Naposledy na víkendovém Pirelli Cupu Fiorentina porazila ve finále i Inter Milán. Po plichtě 2:2 on rozhodl v penaltovém rozstřelu o výhře nového klubu. "Trenér mi řekl, ať rozhodnu. Tak jsem to udělal," smál se Ujfaluši. A jak zvládne reprezentace utkání v Nizozemsku bez Nedvěda s Galáskem? "Co na to říct? Jsou to klíčoví hráči. Ale máme týdenní soustředění na to, abychom to zvládli i bez nich. Bod bude v Amsterdamu úspěchem."

Reklama