Hlavní obsah

AC Milán opět favoritem italské ligy

ŘÍM

Loni si v italské lize fotbalisté AC Milán zajistili titul dvě kola před koncem. Letos to mohou mít ještě snazší. Milán si jako jediný ze čtyř špičkových týmů Serie A udržel v létě svého trenéra a na už tak nabitou soupisku přidal další dvě hvězdy.

Foto: REUTERS

Andrej Ševčenko bude patřit i letos k oporám AC Milán.

Článek

Od soboty, kdy začíná v Itálii nová sezóna, jej budou Inter Milán, Juventus Turín a AS Řím honit podle odborníků marně. Všichni ale budou mít ztíženou úlohu tím, že odehrají čtyři zápasy navíc - Serie A se rozrostla o dva týmy na dvacet.

Milánský tým ale bude těžké zastavit. Vedení do obrany přidalo k Nestovi, Maldinimu a Cafúovi nizozemského hlavičkáře Stama, v útoku bude vedle Inzaghiho, Ševčenka a Tomassona čekat na šanci Argentinec Crespo, který se po neúspěšném angažmá v Chelsea vrátil do Milána, i když ne do Interu. A tvořit hru bude objev loňské sezony Brazilec Kaká.

Nabitý kádr bude pro Milán výhodou. Italská liga začala v Evropě jako poslední ze všech a hráči špičkových týmů si až do Vánoc neorazí. V devítiměsíčním kalendáři je dokonce pět kol uprostřed týdne a vytížené hvězdy budou mít co dělat, aby ve vypjatém konci ligy nepadaly únavou.

Posun kvůli olympiádě a kvalifikaci MS

Start nové sezóny byl znovu posunutý o dva týdny, ale tentokrát to nebylo kvůli sporům majitelů televizních práv jako v minulých letech. Nýbrž proto, aby se fotbalisté mohli plně soustředit na olympijský turnaj a začátek kvalifikace na mistrovství světa.

Prorazit chce konečně městský rival AC - Inter. Na titul čeká z italské špičky nejdéle a patnáctileté trápení už nechce prodlužovat. I trenér AC Carlo Ancelotti označil Inter za největšího soupeře svého týmu. Roberto Mancini nalákal na San Siro zástup posil včetně Veróna nebo Davidse, a bude se snažit, aby pod netrpělivým ropným magnátem Morattim neskončil jako osm jeho předchůdců předčasným vyhazovem.

Největší radost fanouškům dělal v létě Brazilec Adriano, který střílel jeden gól za druhým na mistrovství Jižní Ameriky a neustal ani v předkole Ligy mistrů. O korunu krále střelců se zřejmě popere s Ukrajincem Ševčenkem a talentovaným Gilardinem, jehož jen zázrakem udržela Parma, stíhaná finanční bídou.

A své určitě řekne také Švéd Ibrahimovic, jehož si nový trenér Fabio Capello vymínil do Juventusu. K němu si z AS Řím s sebou přivedl Francouze Zebinu a Brazilce Emersona, který bude v záloze krýt záda Pavlu Nedvědovi. A obranu vyztuží Fabio Cannavaro, jenž nečekaně opustil Inter. "Juventus se posílil fantasticky," pochválil konkurenci Ancelotti.

Fiorentina se vrací po třech letech

Capello si v létě rozzlobil fanoušky AS Řím, když z klubu odešel. V minulosti totiž prohlásil, že Juventus nikdy trénovat nebude. Na volnou židli dosedl Prandelli z Parmy, ale před dvěma týdny rezignoval kvůli zdravotním potížím své ženy. Postu se tak ujal bývalý miláček tribun a útočník AS Rudi Völler, který po Euru skončil v německé reprezentaci jako poražený.

Vítězně naopak uzavřel evropský šampionát Řek Zagorakis, jenž si vydobyl dres Boloně. Odborníci však v boji o pohárové příčky mnohem víc favorizují některého z nováčků. A mezi všemi Fiorentinu, která se do ligy vrací po třech letech i s Di Liviem, který s klubem prošel martyriem nižších soutěží. Tým posílilo čtrnáct hráčů v čele s reprezentačním stoperem Ujfalušim a Japoncem Nakatou.

Netradiční příchuť lize dodává dvojice sicilských týmů - Messina a Palermo. Druhý z nich má ambice stejně vysoké jako je jejich téměř dvoumetrová hvězda. Útočník Luca Toni nejdřív klubu třiceti góly vydláždil cestu k postupu a o víkendu na stadiónu svého klubu srazil vítězným gólem v kvalifikaci na MS na kolena i Nory. I další nováčci se opírají o italské reprezentanty, i když už jen bývalé. Bergamo má Albertiniho a Cagliari Zolu.

Čeští fotbalisté v italské lize
Fiorentina: Tomáš Ujfaluši
Juvetus Turín: Pavel Nedvěd
Udine: Marek Jankulovski

Reklama

Související témata: