Hlavní obsah

Hokejisté: Vyhrál šťastnější, nikoliv lepší tým

TORONTO

Jen pár minut poté, co Vincent Lecavalier v prodloužení semifinálové bitvy Světového poháru trefil z úhlu odkrytou branku a výkonný ředitel kanadského mužstva Wayne Gretzky skákal v čestné lóži radostí jako malý kluk, se v kabině českého týmu naskytl přítomným zcela opačný obrázek. V očích hráčů byla únava a smutek ze skutečnosti, že není možné vrátit čas a napravit osudnou chybu v zápase, v němž byli tak blízko skalpu hlavního favorita turnaje.

Článek

Dvakrát dokázali vyrovnat kanadský náskok, soupeřova brankáře zasypali téměř dvojnásobným počtem střel a obránce Jiří Fischer si při střetu s Mariem Lemieuxem ve třetí třetině natolik vážně poranil rameno, že ho zřejmě nemine operace. Přesto bylo všechno marné; do úterního finále postoupili Kanaďané.

"Jsem hodně smutnej, strašně mě to vzalo," soukal ze sebe Jaromír Jágr, který do utkání nastoupil po problémech s nataženým břišním svalem. "Nehrálo se mi moc dobře, ale nic moc jsem od sebe ani nečekal. Hrozně mě mrzí, že se to nepovedlo kvůli spoustě ostatních kluků, kteří hráli výborně, a taky kvůli lidem. Čím jsi starší, tím víc si porážky bereš. Uvědomuju si, že už třeba v nároďáku nikdy takový zápas hrát nebudu," dodal zástupce zlaté generace českého hokeje devadesátých let.

Kanada v Torontu neprohrává

Pravidlo, že z výhry se na letošním Světovém poháru radoval pokaždé tým, který vstřelil první gól, prolomili až v pátečním semifinále Finové proti americkým obhájcům titulu. Češi je mohli napodobit. V závěrečné třetině a také v prodloužení měli více ze hry, ale v koncovce nebyli tak důslední jako Kanaďané.

"Kdyby nás přehráli, tak to člověk stráví. Ale tohle nebyl ten případ," stýskal si po zápasu Milan Hejduk. Nejlepší střelec NHL v sezoně 2002/2003 měl v nastaveném čase možnost rozhodnout, ovšem kanadský gólman Roberto Luongo byl proti. "Snažil jsem se tu situaci vyřešit rychle, přikopl jsem si puk nohou a cpal to nahoru. Luongo se ale rychle přesunul," vysvětloval.

Rozhodnutí tak na sebe vzal Lecavalier, hokejista týmu vítěze letošního Stanleyova poháru z Tampy. Zjevil se nečekaně zcela sám před českou brankou a nadvakrát překonal Tomáše Vokouna. Jako by chtěl na dálku vyslat do pražské Sparty vzkaz, jakého klíčového hráče si dovolila v případě výluky v NHL odmítnout. Současně potvrdil fakt, že Kanada v Torontu neprohrává.

Malík si sypal popel na hlavu

"Byla to moje chyba, měl jsem ho pokrýt," sypal si popel na hlavu obránce Marek Malík, který v rozhodující chvíli nestačil hbitého kanadského hokejistu zajistit. "Vyjel zpoza brány, nějak jsem ho přehlédl. Klukům jsem se omluvil, teď už se to nedá vzít zpátky, ale naštve to, protože jsme ke konci byli určitě lepší," dodal tiše.

Útočník Patrik Eliáš dostal zápas do prodloužení poté, co pouhých šest sekund po Draperově třetím úspěchu dokázal znovu srovnat stav. Přestože má ve své sbírce dva prsteny za triumf ve Stanleyově poháru, dnešní duel v Torontu označil za nejlepší zápas, jaký si za poslední tři roky zahrál. Trápil ho jen výsledek.

"Každý makal, nevzdali jsme to ani za stavu nula dva a také v prodloužení jsme měli šance, jen nám to tam bohužel nepadlo. Jsme zklamaní z toho, jak to dopadlo, protože vyhrál šťastnější a nikoliv lepší tým. Takový je ale sport, občas to vyjde, občas ne. Udělali jsme také pár netrpělivých chyb. A na to oni čekali," povzdechl si odchovanec třebíčského hokeje.

Reklama

Související témata: