Hlavní obsah

Kysela vyhrál juniorskou Ligu mistrů a vrátil se do reprezentace

Praha

Vydařené jaro prožívá devatenáctiletý fotbalista Interu Milán Marek Kysela. S italským celkem nejprve vyhrál Ligu mistrů pro hráče do 19 let a nyní s ním bojuje o titul v italské soutěži rezervních týmů Primavera. Úspěšné období korunoval návratem do národního týmu po více než dvou letech. Trenér jednadvacítky Jakub Dovalil ho povolal na středeční přípravné utkání se Slovenskem.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Jsem překvapený, vůbec jsem pozvánku nečekal. Jsem rád, že si mě pan Dovalil vybral a doufám, že se na hřiště na pár minut podívám a řeknu si o další pozvánky," řekl v pondělí Kysela. Český dres oblékne poprvé od září 2009, kdy nastoupil za osmnáctku. "Kyselu jsem viděl na dvou záznamech a jeho hra vypadala dobře. S Interem se mu daří. Je to hráč, kterého nemám moc šanci sledovat a moc ho neznám. Proto se těším, až ho při tomto srazu poznám. Uvidíme, co dál," řekl trenér Dovalil.

V Itálii jako doma

Odchovanec Plzně odešel do Itálie už v 15 letech a přiznává, že začátky byly složité. "Byl jsem tam hned sám, bez rodiny. Neuměl jsem jazyk. První týdny byly strašné. Pak už jsem se ale oťukal," popsal. V Itálii je čtvrtým rokem. "Umím jazyk, takže je to už o něčem jiném. Dokonce se tam cítím už více doma než tady. Domů se vracím občas tak na dva dny," dodal.

Na hřišti problémy neměl. Od začátku postupoval juniorskými výběry Interu a nyní prožívá nejlepší období. Dočkal se i trofeje pro vítěze Ligy mistrů, i když juniorské. V základní skupině NextGen Series se sice Inter musel sklonit před Tottenhamem, ale ve čtvrtfinále zdolal Sporting Lisabon, následně Marseille a v londýnském finále si poradil s vyhlášenou mládežnickou líhní Ajaxu Amsterodam, který předtím vyřadil Barcelonu.

Penalty nekope

"S Ajaxem jsme hráli 1:1, přestože jsme dlouho hráli v oslabení. A pak jsme vyhráli na penalty. Já penalty nekopu, tak jsem klukům jen fandil. Byl to hezký zážitek," vzpomínal na březnový triumf Kysela.

Blízko k úspěchu má i v italské lize hráčů do 20 let Primaveře. S Interem vyhrál skupinu B před AC Milán a čeká na čtvrtfinálového soupeře. Kysela k tomu vedle defenzivní činnosti přispěl i dvěma góly. "Oba padly po standardkách. Docela se nám daří. Teď v sobotu jsme sice remizovali s Udine, ale uhájili jsme první místo. Já jsem kvůli menším zdravotním problémům nehrál, takže jsem přišel o souboj s Matějem Vydrou. Už jsme se potkali v minulé sezóně," dodal Kysela. Od návratu Milana Jiráska z Interu do Sparty s českými hráči v Itálii příliš v kontaktu není.

Přestože se mu v Interu herně daří, připouští, že zvažuje změnu dresu. I proto, že letošní sezóna v Primaveře je pro něj kvůli věku poslední. "Dvakrát týdně trénuji s áčkem Interu a už jsem za něj odehrál i přípravné utkání, ale vím, že prosadit se tam bude těžké. V Itálii se mladým hráčům dává málo šancí, zvlášť obráncům. A když, tak spíše v menších klubech. Zvažuji, jestli jít někam na hostování. V létě to bude důležité rozhodování," řekl Kysela.

Reklama

Související témata: