Hlavní obsah

VIDEO: Maratónec Nedvěd si užívá euforii, Juventus je zpátky na vrcholu

Praha

Vrátil se na skok do Prahy v tmavých slunečních brýlích a apartním letním klobouku jako nefalšovaný mafián. Víkendová mise Pavla Nedvěda bude perná. Bývalý kapitán fotbalové reprezentace v neděli poběží svůj první maratón v životě, pražský Volkswagen Maratón, pak skočí do letadla a bude spěchat do Turína, aby oslavil mistrovský titul s Juventusem, kde je poradcem prezidenta klubu.

Pavel NedvědVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Spočítal jste si, jak rychle musíte v Praze běžet, abyste byl v Turíně včas?

Výsledný čas pro mě není důležitý. Letos mi bude čtyřicet, takže je správný čas zjistit, zda maratón zvládnu. Je pravda, že když jsem prezidentovi Juventusu řekl, že před oslavami titulu musím do Prahy uběhnout maratón, koukal na mě dost divně. Můžete počítat se mnou – zápas s Bergamem se hraje ve tři a já bych rád vyletěl z Prahy ve dvě. Piloti na mě budou tlačit, takže bych potřeboval uběhnout maratón za čtyři hodiny.

Od Adidasu jste dostal na míru ušité maratónky s českou vlajkou a výšivkou Méďa 11. Ale co když budete muset vzdát?

Znáte mě, já se nevzdávám. Nechci udělat naší vlajce ostudu, tak ji musím přinést do cíle. Cítím se, jako bych měl hrát nějaký velký a důležitý zápas... Mám obrovský respekt k maratónu a všem, kteří ho dokončí. Dvaačtyřicet kilometrů je hodně, nikdy jsem takovou porci neuběhl. Kolem třicátého kilometru může přijít docela problém, ale zkusím se kousnout.

Ještě jako hráč jste zažil v Juventusu pád do druhé ligy po korupční aféře, teď s ním slavíte první titul jako funkcionář. Dá se říci, že se kruh uzavřel?

Je to tak, cítím velkou satisfakci. Když nás v roce 2006 poslali do druhé ligy, byl Juventus na dně. Teď jsme zpátky na vrcholu. Špatná éra je definitivně u konce, teď budeme chtít prorazit v Evropě. Toužil jsem Juvenrtusu vrátit titul ještě jako hráč, což se nepovedlo. Teď ale jako funkcionář prožívám asi ještě větší euforii. A s námi čtrnáct miliónů fanoušků klubu. Když jsem hrál, měli jsme silný tým a s tituly se počítalo. Letošní primát je senzační a fanoušci na něj hodně dlouho čekali.

Koncem příštího týdne začne příprava české reprezentace na mistrovství Evropy. Jaké šance svým nástupcům na šampionátu dáváte?

Jsem stále ve spojení s manažerem Vláďou Šmicrem i Karlem Poborským. V kvalifikační skupině se už klukům moc nevěřilo, nabrali však vzestupný trend a baráž zvládli bravurně. Při losu šampionátu měli velké štěstí, hratelnější skupinu dostat nemohli. Rozhodovat budou maličkosti a momentální forma. Věřím ale, že šanci mají. Za mé éry nám nevycházely světové šampionáty, ale na Evropě se nám vcelku dařilo, na tu jsme jako dělaní. Doufám, že to kluci potvrdí i letos.

Reklama